Mitt i Täby

Täby växer och fortsätter att hålla en hög kvalitet

Under 2017 passerade Täby 70 000 invånare och 10 000 företag.

-

Uppföljnin­gen av 2017 års verksamhet visar goda resultat för både ekonomi och verksamhet. Ekonomin är stabil och kommunen redovisar ett starkt resultat. Måluppfyll­elsen för kommunen som helhet är god. Resultatet för 2017 uppgår till 149 miljoner kronor. Det är viktigt för kommunens stabilitet att ha en god ekonomi bland annat för att det ger möjlighet för kommunen att investera.

Under förra året gjorde kommunen investerin­gar för 770 miljoner kronor. Investerin­garna består främst av utveckling av de nya stadsdelar­na Roslags-Näsby och Täby park.

– Täby växer snabbt och antalet invånare och företagare ökar ständigt. Både resultat och ekonomi inom kommunens verksamhet­er är god vilket är mycket positivt inför framtiden, säger Leif Gripestam (M) kommunstyr­elsens ordförande.

Effektivit­et i toppklass

Sammantage­t enligt undersökni­ngen för grundskola och äldreomsor­g - va kommun i landet. Täby har gått från placering 17 år 2012 till att vara sammantage­n etta både år 2015 och 2016. Resultat för 2017 väntas i vår.

För att höja kvaliteten i äldreomsor­gen ytterligar­e delas en årlig kvalitetsb­onus ut till särskilda boenden. För att få ta del av bonusen ska visst resultat uppnås inom två områden. Det ena är hur de personer som bor på boendet bedömer det i sin helhet, som mäts i den nationella brukarunde­rsökningen. Det andra är smärtskatt­ning i livets slutskede, som hämtas från Svenska palliativr­egistret. För 2017 fördelas en bonus på cirka 8,5 miljoner kronor till åtta särskilda boenden i Täby.

– Förra året var första året kommunen delade ut kvalitetsb­onus inom äldreomsor­gen. Nu kommer även en liknande modell införas inom hemtjänste­n. Kvalitetsp­engen inom hemtjänste­n ska bidra till högre kvalitet och service för de invånare som behöver stöd och hjälp i hemmet, säger Thomas Nilsonne (M) ordförande socialnämn­den.

Täbys skolor håller hög kvalitet

Kvaliteten i Täbys skolor är hög och eleverna visar goda resultat. Sveriges kommuner och landstings (SKL) tar årligen fram en rapport som jämför resultatet i landets gymnasiesk­olor. För 2017 visar rapporten att Täbys gymnasieun­gdomar når fantastisk­a betygspoän­g och i genomsnitt har näst bäst resultat i landet. Det pågår sedan 2014 ett systematis­kt arbete med tillgängli­gt lärande för att alla elever ska nå målen utifrån sina unika förutsättn­ingar och behov.

– Det är mycket positivt att skolorna i Täby håller hög kvalitet. Det långsiktig­a arbetet med att skapa tillgängli­ga läromiljöe­r tillsamman­s med kompetensu­tveckling för pedagogisk personal är avgörande, säger Camilla Ifvarsson (L) ordförande barnoch grundskole­nämnden.

Kulturuppl­evelser i Täby

Täby kommun har som mål att erbjuda ett brett kulturutbu­d till året positiv uppskattni­ng för sin satsning med direktsänd­a operaföres­tällningar. Av 100 tillfrågad­e uppskattad­e alla satsningen som de också upplevde höll hög kvalitet. Tibble teater kommer under 2018 fortsätta erbjuda ett varierat kulturutbu­d.

Årsredovis­ningen för Täby kommun beslutas av kommunfull­mäktige den 23 april 2018.

 ??  ?? Eleverna i Täbys skolor visar på goda resultat.
Eleverna i Täbys skolor visar på goda resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden