Mitt i Täby

Gör som Svenssons gör – när Svenssons gör rätt

- Ingela Björck

Att förespråka solceller och elbilar för att de är bra för miljön är inte det bästa argumentet, enligt en undersökni­ng jag nyss hörde talas om. I studien hade man delat in 4 000 hushåll i grupper som fick olika argument för miljövänli­ga åtgärder.

Att spara pengar eller ge barn och barnbarn en bättre värld gav inte heller högst poäng. Det mest effektiva var i stället att någon närstående – en granne, familjemed­lem, vän eller någon kändis man gillar – gjort den aktuella åtgärden.

Detta var inte alls konstigt, menade den forskare som intervjuad­es i reportaget. ”Människan är ett socialt flockdjur”, sa han: vi följer helt enkelt flocken och anpassar oss till dess beteende. Flockmenta­litet är nu inte direkt ett positivt ord, och ”att göra som Svenssons gör” är kanske ingen lyckad slogan i vår individual­istiska tid. Men om det nu är så att människan innerst inne faktiskt vill följa flocken, så gäller det för alla som bryr sig om miljön att försöka påverka sina respektive flockar.

Det gäller helt enkelt att ge goda exempel: att till exempel inte bara tala om värdet av solpaneler utan att själv installera dem, eller skaffa en elcykel, eller välja att åka på semester med tåg i stället för flyg. På det sättet skulle en miljövänli­g livsstil gradvis kunna bli den nya normen för det mänskliga flockdjure­t – och då kommer planeten att gynnas av att alla gör som Svenssons gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden