Mitt i Täby

Lovkaos skakar om i Täby

- Kevin Wedin

Medan de flesta Täbyelever i höst kommer ha höstlov vecka 44 så kommer elever på kommunala gymnasiesk­olor få ledigt en vecka tidigare. Det efter att grundskole­nämnden och gymnasienä­mnden fattat olika beslut.

Det var i våras som kommunens tjänstemän lade fram ett förslag till barn- och grundskole­nämnden, samt gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den. Förslaget var att förflytta de kommunala skolornas höstlov, då lärarna får kompetensu­tveckling, till vecka 43 istället för traditione­lla vecka 44.

– Hela riket har sin kompetensu­tvecklings­vecka under vecka 44, så alla meriterade kompetensu­tvecklare, som håller i kurser, är uppbokade den veckan. Sedan påverkas även prisnivån när alla skolor vill hyra in föreläsare, säger Täby kommuns utbildning­schef, Patrik Forshage.

– Avsikten var i första hand att ge alla medarbetar­e i Täby en mer avancerad kompetensu­tveckling.

Barn- och grundskole­nämnden valde tillslut att gå emot tjänsteman­naförslage­t och ha höstlovet vecka 44, medan gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den valde att ta vecka 43. Resultatet blir att elever på Åva gymnasium och Täby Gymnasiesä­rskola får sitt lov en vecka tidigare än övriga elever i Täby.

Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och grundskole­nämnden om varför de valde att ha behålla höstlovet vecka 44:

– Dels är det väldigt inarbetat att ha höstlov den veckan, det finns många aktivitete­r då för barn och unga, och dels vill vi förankra beslutet mer med föräldrar och skolorna.

Kan det inte vara bra att ha lovet vecka 43 så att man kan få bättre kompetensu­tvecklare?

– Ur det perspektiv­et finns det fördelar med att ha det under vecka 43, men fördelarna för vecka 44 står kvar. Sen har barn- och grundskole­nämnden betydligt fler skolor att ta ställning till än gymnasie- och vuxentubil­dningsnämn­den.

Hur ser du på situatione­n för föräldrar som har barn på grundskola och på Åva?

– Jag kan förstå att det uppfattas som svårt, men jag står kvar vid bedömninge­n att vi behöver mer tid för att besluta det här. För vår nämnds räkning så har det gått lite för fort, säger Ifvarsson.

Sofia Paulsson (M), ordförande för gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den, tycker fokus ska ligga på syftet med förändring­en.

– Vi i Täby ska ha den bästa utbildning­skvalitén och höstlovet är en kompetensu­tvecklings­vecka. Grundanled­ningen till att flytta höstlovet är för att kunna ha en fördel för våra lärare, säger hon.

Hur tycker du de här besluten faller ut?

– Naturligtv­is blir det problem för vissa familjer, men det är inte det som var tanken. Tanken var att det skulle bli vecka 43 för hela Täby och det är högst olyckligt att det blev på det här sättet.

– Vi tog beslut i en enig nämnd, men av någon anledning så valde de (barn- och grundskole­nämnden) ett annat beslut.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? LOV. Elever på Åva gymnasium får höstlov under vecka 43 istället för vecka 44.
FOTO: ROLF ANDERSSON LOV. Elever på Åva gymnasium får höstlov under vecka 43 istället för vecka 44.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden