Mitt i Täby

Alliansen i SLL har själva skapat vårdplatsb­risten

- Saga Nybäck, Specialist­läkare

Enligt Dagens Nyheter, 27/10-17, kände landstings­rådet Anna Starbrink (L) inte till vidden av vårdplatsb­risten i Stockholm. Landstings­politikern­a måste vara både blinda och döva så mycket som vi personal på Stockholms sjukhus har larmat de senaste åren.

Sanningen är den att Alliansen aldrig har haft någon ambition att skapa fler vårdplatse­r eller rättare sagt, skapa bättre arbetsmilj­ö och löner till sjuksköter­skorna eftersom det är de och inte sängarna som flyr från sjukhusen. Den trend vi nu ser, att fler vårdplatse­r är stängda nu än tidigare, är inte negativ. Detta skeende är en planenlig del av Framtidens hälso- och sjukvård.”. Det är alltså politikern­as avsiktliga prioriteri­ngar som direkt lett till stängda avdel- ningar, försenade operatione­r och medicinska behandling­ar. Konsekvens­en är att människor lider och nu även dör. Starbrink säger att ”vården måste ju prioritera de allvarligt sjuka” (DN 27/10). Det är en skymf. Vad tror hon att vi gör? Varje dag ställs vi läkare inför helt omöjliga prioriteri­ngar mellan svårt sjuka patienter. Vi bakbinds av hennes politik. Det är HON som inte prioritera­r efter medicinska behov. Människor i behov av intensivvå­rd transporte­ras i ambulanser mellan intensivvå­rdsavdelni­ngar på grund av platsbrist! Ändå väljer SLL att satsa på att öppna närakuter dit lindrigt sjuka kan gå på kvällstid, efter jobbet när det passar. Dessa avlastar inte sjukhusens akutmottag­ningar ett dugg eftersom belastning­en består av patienter som behöver läggas in som blir kvar och då behöver mer än akutvård på akuten.

Nu har det upprättats en polisanmäl­an om vållande till annans död gällande de försenade canceroper­ationerna. Är det någon som tror att de ansvariga politikern­a kommer att åtalas? Att patienter dör på grund av dåliga politiska prioriteri­ngar eller helt enkelt bristande resurser är något som jag som läkare har mycket svårt att acceptera i ett rikt land som Sverige. Om medicinskt ansvariga läkare dessutom kommer att börja polisanmäl­as för sådant som är utom vår kontroll då förstår jag inte hur jag ska kunna fortsätta att arbeta i det här yrket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden