Mitt i Täby

Täbybon Lisa satsar på OS i Tokyo

- Saga Lindqvist

Täbybon Lina Wåglund har tagit VM-guld, EMguld samt 22 SM-guld inom karate. Nu satsar tjugoåring­en på OS i Tokyo 2020.

När Lina Wåglund var fem år gammal bodde hon under ena halvan av året i Sverige och andra i Thailand. Det var just i Thailand som intresset för kampsporte­n startade.

– Jag var väldigt sprallig som barn och hade mycket energi vilket gjorde att mamma och pappa såg till att jag började på balett, säger Lina.

– Baletten låg i samma byggnad som en taekwondok­lubb. En dag puttade pappa in mig på klubben då han ville att jag skulle röra mig mer för att jag skulle bli tröttare på kvällarna.

Lina Wåglund fastnade på en gång för taekwondon.

– Men sen flyttade vi tillbaka till Sverige och då var den närmsta kampsports­klubben den i Tibble, men där hade de inte taekwondo, så jag fick börja på karate. Sporterna är ganska lika även om det skiljer lite rent regelmässi­gt, säger Lina.

Sedan Lina Wåglund satte sin fot på Tibble karateklub­b har hon tagit hem 22 SM- guld samt VM och EM-guld inom sporten.

– Jag tycker inte att alla träningspa­ss är roliga, men tävlingarn­a driver mig framåt. Jag älskar att tävla, det är liksom det som är moroten, säger hon.

Efter några år på Tibble karateklub­b lämnade Lina klubben för en ny klubb inne i stan. Nu har hon återigen bytt klubb för att kunna satsa ännu mer på OS i Tokyo 2020.

– Nu har jag en tränare för mig själv. Jag behöver henne, för jag tror inte på att man kan bli bäst på egen hand. Hon fortsätter: – Det går att pusha sig till en viss gräns, men man behöver vara minst två. Sen har jag självklart mycket support från föräldrar och vänner runt omkring.

Lina tränar för tillfället åtta till nio pass i veckan för att göra sig redo inför OS. För ett år sedan var hon rankad topp tio i världen inom karaten.

– Sedan dess har jag haft en svacka, men nu är jag verkligen på gång igen. Jag brinner för att tävla, jag är en riktig vinnarskal­le. Jag siktar mot mitt mål, säger Lina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden