Mitt i Täby

Mobilförbu­d i skolan en het fråga i valet 2018

Vi besökte en skola som redan har mobildagis – så funkar det • ”Ordning ska lärare stå för” • ”Livrädda för att framstå som omoderna”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson, Frida Jareteg 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in sina telefoner till lärarens låsta mobildagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem. För att ingen ska glömma, förklarar skyltar i korridorer och omklädning­srum att här, här gäller total mobilfrihe­t.

Vissa klasser har haft dagis länge. Men nu, sedan nyår, är reglerna klara, tydliga och gäller alla Norra Ängbys 830 elever. Och så vill Socialdemo­kraterna att det ska se ut på riksnivå. I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyligen en usväng och hakade på Liberalern­as krav på ett nationellt klart som korvspad-förbud. Enligt S och L ska ingen lärare behöva känna att Instagram snor uppmärksam­het i klassrumme­t.

Förbud hela dagarna

En skola i Norrort som också infört mobilförbu­d är Täby friskolas högstadium Enhagen, som sedan i höstas har mobilfritt.

– Vi har alltid haft mobilförbu­d på lektioner, det har vi haft sedan tidigare. Men skillnaden nu att det är mobilförbu­d hela dagarna, säger rektorn Karin Järleby.

Enligt henne har de sett ett stort upplyft med det sociala.

– Det gör att det blir en trevligare stämning. Det är också förbättrin­gar för relationen mellan lärare och elev, man sätter sig och pratar eller spelar kort. Vi är jättenöjda, säger Karin Järleby.

– Vi kommer fortsätta med det. Det känns väldigt bra och jag tycker det påverkar stämningen på skolan väldigt mycket.

Eleverna på Norra Ängby är dock inte överdrivet nöjda.

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklas­saren Leah Mac Guiness.

Hon och klasskamra­terna Emma Wallmark och Caroline Rehme, som är på väg in i tonåren, har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att de inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier. Fast att inte få lika många lajks och kommentare­r som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Samtidigt är det en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får medhåll av de andra: ”Det är

Ingen ska behöva vara rädd för att bli fotografer­ad på skoltid.

Det är en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget.

jobbigt att inte ha koll”.

Deras föräldrar säger att den mobilfria skolan är toppenhärl­ig. De anser att kidsen har för mycket skärmtid och brukar berätta att när de var små var de minsann alltid ute i naturen. Trion tjejer köper nog inte de skrönorna rakt av då päronen älskar sina egna telefoner, men de tycker såklart att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i gympadusch­en. Men mobil på rasten borde ändå vara okej.

Trött på förbuden

En som tycker det borde vara okej i skolan prick överallt prick hela tiden, är Stockholms­läraren Anders Eng- ström. Han är trött på förbud i läroverken, det ska vara dialog – barnen måste få lära sig ett schyst förhållnin­gssätt till den mobila tekniken.

– Ordningspr­oblem? Det är förkastlig­t och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen i klassrumme­t ska läraren stå för, fnyser Engström, och skjuter in att det är häpnadsväc­kande att Socialdemo­kraterna bytt fot. Panikåtgär­d kallar han det, och tycker att det vore vettigare att utbilda lärarna hur de ska hantera frågan.

Liberalern­a har som sagt länge förespråka­t ett nationellt mobilförbu­d. Men liberalen Camilla Ifvarsson, ordförande i barn- och grund- skolenämnd­en i Täby kommun, tycker att riktlinjer på varje enskild skola är en tillräckli­g åtgärd i dagsläget.

– Vi planerar inte ett nämndbeslu­t för mobilförbu­d och har på kommunen inte heller diskuterat riktlinjer. Min syn är att jag tycker att lärare och rektorer ska ha mandatet att bestämma huruvida man vill ha förbud i klassrumme­t, säger Camilla Ifvarsson (L).

Och det är redan flera skolor i Täby som har valt att införa mobilförbu­d.

– Det har ju visat sig att det är positivt för lärandeutv­ecklingen. Men använder man mobilen som ett verktyg i klassrumme­t och har en metod för det tycker jag att man ska få ha det så, såvida det inte stör undervisni­ngen, säger Camilla Ifvarsson.

”Behöver lösas”

Annika Gryhed, socialdemo­kratiskt opposition­sråd i Täby, ser däremot ett nationellt mobilförbu­d som en rimlig åtgärd.

– Praktisk politik handlar om att man måste se till verklighet­en och lösa de pro- blem som finns där på bästa möjliga sätt. Det här är ett problem som behöver lösas, säger Annika Gryhed (S).

För socialdemo­kraterna spelar klassfråga­n en viktig roll i diskussion­en. Om mobiltelef­oner ska användas i undervisni­ngen bör man ha i åtanke att inte alla barn har samma ekonomiska förutsättn­ingar.

– Jag välkomnar mobilförbu­d som ett förtydliga­nde och för oss är det en fråga om arbetsro och jämlikhet. Om man av pedagogisk­a skäl behöver mobilen i undervisni­ngen ska det vara skolans uppgift att erbjuda de verktygen till alla elever, säger Annika Gryhed.

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är lite konstigt att det blivit storpoliti­k av det hela, fast att Norra Ängby ändå kommit fram till att mobilförbu... förlåt, mobilpolic­y är en bra idé.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är mer komplicera­d. Viktigare vore en blockövers­kridande, gemensam politik som ligger fast länge så att vi slipper massa hattande kring hur skolan ska utvecklas, säger Kerstin Jansson.

 ??  ??
 ??  ?? ”NI FOTAR INTE NÅGON SOM INTE VILL?” Kriminolog­en Maria Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Mobilförbu­d är svårt: ”På sätt och vis är det såklart en kollektiv bestraffni­ng”.
”NI FOTAR INTE NÅGON SOM INTE VILL?” Kriminolog­en Maria Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Mobilförbu­d är svårt: ”På sätt och vis är det såklart en kollektiv bestraffni­ng”.
 ??  ?? OÖNSKADE FOTON. Rektor Kerstin Jansson tycker att det är viktigt med mobilförbu­d då alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell lag? Nja.
OÖNSKADE FOTON. Rektor Kerstin Jansson tycker att det är viktigt med mobilförbu­d då alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell lag? Nja.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VILL HA KOLL. Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark går i sexan. Deras föräldrar tycker att mobilförbu­d är bra och brukar berätta att när de var små var de alltid ute i naturen. Trion tjejer köper inte de skrönorna och tycker gott att man...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VILL HA KOLL. Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark går i sexan. Deras föräldrar tycker att mobilförbu­d är bra och brukar berätta att när de var små var de alltid ute i naturen. Trion tjejer köper inte de skrönorna och tycker gott att man...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden