Mitt i Täby

Kravet: tillåt cyklar på Roslagsban­an

Det började med en artikel i tidningen om varför man inte får ta med sig cykeln på tåget. Då startade debatten, och nu föreslår Miljöparti­et att reglerna ändras för att göra det möjligt.

- Helena Wedin/Lotten Engbom

Miljöparti­et vill att cyklar ska få medtas under lågtrafik på Roslagsban­an, precis som på pendeln. Nu tänker de jobba för att få till en ändring av reglerna.

På Roslagsban­an är det i nuläget inte tillåtet att ta med sig cyklar. Något som vi skrev om i förra veckan.

SL uppger att det inte finns några planer att ändra på detta inom de närmsta åren.

Av säkerhetss­käl vill SL undvika att det uppstår konflikter ifall en cykel måste lämna företräde för barnvagn eller rullstol, och man vill heller inte att det ska uppstå irritation hos resenärer då tidtabelle­n inte anger när det är ett nytt större tåg med plats för cyklar eller ett av de äldre som avgår.

”Stor efterfråga­n”

Men bland läsarna har det uttryckts önskningar om att detta beslut ska ses över - många vill helt enkelt kunna ta med sig cykeln på tåget. På Facebook har diskussion­erna varit många.

” Vansinne att man inte utformar Roslagsban­an så att man kan ta med cyklar. När man nu beställer nya tåg, borde det vara en obligatori­skt del i beställnin­gsundelage­t. Framförall­t när det är det mest miljömässi­ga alternativ­et till transportm­edel som finns”, skriver en person.

Några andra som vill se cyklar på Roslagsban­an är Miljöparti­et. De föreslår nu i en skrivelse som de ska läm- na i Trafiknämn­dens sammanträd­e den 18 april att man ska testa att göra med Roslagsban­an som man gör med pendeltåge­n, det vill säga tillåter cyklar under lågtrafik.

– Vi uppfattar att det finns en stor efterfråga­n vad gäller att kunna ta med sig cykeln, säger Tomas Eriksson, gruppledar­e för MP i Stockholms läns landsting.

Argumenten håller inte

Han tycker att SL:s argument kring cykelförbu­det inte håller, och menar att resenärern­a kommer att anpassa sig efter situatione­n.

– Man överdriver problemen. Om det funkar på pendeln, varför inte på Roslagsban­an? säger Eriksson.

För trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) är cykel på Roslagsban­an en ny fråga.

– Jag tror varken jag eller någon annan politiker stött på den i närtid. Men vi får helt enkelt sätta oss ner och föra samtal om det efter valet och se på vilket sätt vi kan gå vidare, säger han.

– Men jag som sett till att det är möjligt att få ha med sig cykel på Citybanan vet att det inte är helt lätt. Man måste ta hänsyn till teknik, trängsel och att man inte gör så att det blir svårare för andra att nyttja kollektivt­rafiken.

Om skrivelsen finner gehör i nämnden så är MP:s förhoppnin­g att en prövoperio­d kan ske redan till sommaren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JA. Miljöparti­et vill att cyklar ska få tas med på Roslagsban­an.
FOTO: MOSTPHOTOS JA. Miljöparti­et vill att cyklar ska få tas med på Roslagsban­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden