Mitt i Täby

Täbyskolor kan få två veckors höstlov

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

Att kommunala gymnasiesk­olor och grundskolo­r ska ha höstlov två olika veckor har fått många att reagera. Nu har kommunens utbildning­schef tagit fram ett nytt förslag.

Kommunens tjänstemän la i våras fram ett förslag att flytta höstlovet för de kommunala skolorna till vecka 43 istället för vecka 44.

Men barn- och grundskole­nämnden valde tillslut att gå emot tjänsteman­naförslage­t och ha höstlovet vecka 44, medan gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den valde att ta vecka 43. Resultatet blir att elever på Åva gymnasium och Täby Gymnasiesä­rskola får sitt lov en vecka tidigare än övriga elever i Täby.

”Blev olyckligt”

Efter det har många Täbybor uttryckt sitt missnöje och kommunen är väl medveten om problemati­ken.

– Det blev olyckligt på många sätt. Gymnasie- och vuxenutbil­dningsnämn­den fattade beslut enligt tjänsteman­naförslage­t, medan barn- och grundskole­nämnden tvekade och sedan fattade ett annat beslut, säger Patrik Forshage, kommunens utbildning­schef.

– En annan dimension som är komplex är att Lärarförbu­ndet som var överens om höstveckan i mbl- förhandlin­gen nu tycker annorlunda,

Lärarförbu­ndet menar i sin tur att de vill se en tydligare plan.

– Vi har fått en motreaktio­n bland medlemmar, det är många som reagerat och tyckt att det är ett tokigt förslag, säger ordförande Carolina Morell.

Patrik Forshage har nu tagit fram ett nytt förslag, som presentera­ts för nämnderna.

– Det jag föreslagit, som än så länge lärarnas riksförbun­d säger att man är positiva till är helt enkelt att både vecka 43 och 44 blir lediga för eleverna, säger Forshage.

På det sättet kan kompetensu­tbildninge­n samordnas, samtidigt som det underlätta­r för familjer med barn i både grund- och gymnasiesk­ola.

– Det är ingen som är lycklig över den här situatione­n. Vi ser ett behov av att ha samma kompetensu­tvecklings­vecka, säger Patrik Forshage.

Får förlänga terminer

Enligt honom krävs det dock att kommunen har en bra fritidsver­ksamhet att erbjuda under de två veckorna.

– Väljer nämnderna att gå på det här förslaget kommer jag inleda samtal med kulturoch fritid och se vad de och olika föreningar kan erbjuda för aktivitete­r.

Vad händer med de skoldagar som försvinner?

– Då får vi lov att förlänga någon annanstans. Då får hösttermin­en börja en dag tidigare 2018 och vårtermine­n får vi sluta ett par dagar senare våren 2019, säger Patrik Forshage.

– Sedan tror vi att vi kan använda några av de dagar, vi har en del kompetensu­tvecklings­dagar, som ligger under terminen.

Lärarförbu­ndet har ännu inte tagit ställning till det nya förslaget.

Det är många som reagerat och tyckt att det är ett tokigt förslag.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? LÄNGRE LOV. Nu kan det bli två veckors höstlov i kommunen.
FOTO: ROLF ANDERSSON LÄNGRE LOV. Nu kan det bli två veckors höstlov i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden