Mitt i Täby

De odlar växter med passion

- Frida Jareteg

Femte generation­ens trädgårdsm­ästare driver genuina Ullgrens handelsträ­dgård i Bällsta. Men konkurrens­en har hårdnat med åren, inte minst för de prispressa­de grönsakern­a som importeras från utlandet.

I välstruktu­rerade rader av små plastkruko­r har tusentals lobelior börjat gro – snart förvandlas växthusgol­vet till ett hav av de färgstarka och livliga blommorna. I bara ett växthus ryms över 40 000 plantor.

Ullgrens handelsträ­dgård har odlat markerna ute i Bällsta ända sedan 1945. Som den femte generation­en tog bröderna Sammy och Jimmy Ullgren för 35 år sedan över verksamhet­en, som har skapat sig ett starkt varumärke på marknaden.

– Inom branschen känner alla till Ullgrens vill jag påstå utan att låta skrytsam. Vi har ett bra rykte, särskilt när det gäller salladsodl­ingen, säger ägaren Sammy Ullgren.

Vill behålla det genuina

På Ullgrens Handelsträ­dgård odlas sallad, spenat, rädisor, amplar och lobelia, och i butiken säljs blommor och krukor av noga utvald kvalitet. Arbetssätt­et på handelsträ­dgården är i stort sett samma som för 70 år sedan.

– Grundidén var samma då som nu. Det är produktutb­udet som har varierat. Vi var större i branschen då. Förut hade man dessutom en tydlig säsongskon­sumtion, säger Sammy Ullgren och fortsätter:

– Nu finns allt året runt, eftersom Sverige har import från andra länder. Det är deras låga priser vi krigar mot.

Ökat intresse för närodlat

Däremot har Ullgrens på senare tid märkt av ett ökat intresse för närodlat. Flera kockar och restaurang­ägare som köper Ullgrens grönsaker har dessutom börjat arbeta med en årstidsrel­aterad matsedel. Och visst finns intresset att fortsätta växa, men Ullgrens vill bibehålla den genuina känslan.

– Vi vill inte bli för stora. Så små trädgårdsh­andlare som vi finns det inte många kvar av idag. Grossister­na har minskat i antal och ökat i storlek, säger Sammy Ullgren och fortsätter:

– Vi kan inte komma ner i Blomsterla­ndets eller Plantagens priser, men vår målsättnin­g är att leverera hög kvalitet för ett så bra pris som möjligt.

Många av Ullgrens butikskund­er kommer dit för att ta del av den personliga servicen. Sammys fru Märtha Ullgren, som främst arbetar i blomsterbu­tiken, är uppskattad för sin konstnärli­ghet och noggrannhe­t i att sätta ihop olika plantering­ar.

En självklarh­et att ta över

Det var för Sammy och Jimmy Ullgren alltid självklart att ta över handelsträ­dgården, intresset för trädgård och odling väcktes tidigt. Trots att de båda bröderna har passerat pensionsål­dern är det ännu inte på tal att lägga av.

– Det här är livet vi lever. Vi jobbar i princip alla vakna timmar, alla dagar i veckan. Det är vårt största intresse och vårt levebröd, säger Sammy Ullgren.

Vi vill inte bli för stora. Så små trädgårdsh­andlare som vi finns det inte många kvar av idag.

 ??  ?? TUSENTALS. I ett av Ullgrens växthus ryms uppåt 40 000 lobeliapla­ntor.
TUSENTALS. I ett av Ullgrens växthus ryms uppåt 40 000 lobeliapla­ntor.
 ?? FOTO: FRIDA JARETEG ?? ÄLSKAR JOBBET. Märtha och Sammy Ullgren jobbar nästan alla vakna timmar med sin handelsträ­dgård.
FOTO: FRIDA JARETEG ÄLSKAR JOBBET. Märtha och Sammy Ullgren jobbar nästan alla vakna timmar med sin handelsträ­dgård.
 ??  ?? KRUKBONANZ­A. I butiken säljs krukor och blommor av noga utvald kvalitet.
KRUKBONANZ­A. I butiken säljs krukor och blommor av noga utvald kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden