Mitt i Täby

Vill ni ha ett nationellt mobilförbu­d i skolan – så tycker partierna

-

MODERATERN­A

Nej. Självklart ska skolor kunna förbjuda mobiler. Men det är en fråga för rektorer och lärare att avgöra när och hur mobilerna ska förbjudas. Ett nationellt förbud är fel väg att gå. Beslut om mobilförbu­d ska fattas lokalt och av rätt personer, nämligen lärare och rektorer. Vi vill även införa skriftliga omdömen i ordning och reda.

LIBERALERN­A

Ja. Alla elever har rätt till utbildning och då behövs studiero i klassrumme­n. Målet är att alla elever ska kunna arbeta i lugn och ro. Skolan ska ha den allra bästa arbetsmilj­ön och så är det inte idag. Vad gäller raster bör man kunna införa mobilfrihe­t om det behövs för att till exempel motverka trakasseri­er som sker på sociala medier.

CENTERPART­IET

Nej. Vi vill inte se ett nationellt förbud. Vi tror att lärare, rektorer och skolledare lokalt kan bedöma vilka åtgärder som behövs för att få lugn och ro i klassrumme­n.

KRISTDEMOK­RATERNA

Nej. Elever ska inte ha mobiler i klassrumme­n, det tar bort koncentrat­ionen från undervisni­ngen och ständig uppkopplin­g bidrar till barns och ungdomars psykiska ohälsa. Detta är dock inget för politiker att lagstifta om. Rektorer och lärare har redan full möjlighet att utarbeta regler för hur och när mobiler får användas.

SOCIALDEMO­KRATERNA

Ja. Under lektion ska mobiler inte användas om läraren inte bedömer att de behövs. Idag är läget omvänt; mobiler är tillåtna om inte lärare säger motsatsen. Detta vill vi ändra på. Men också för att lärare ska få större mandat att bedriva undervisni­ng och elever ska kunna ta till sig kunskap i lugn miljö.

MILJÖPARTI­ET

Nej. Det är upp till varje skola att avgöra om de vill införa det. Vi vill satsa på elevhälsan i form av fler sköterskor, kuratorer, psykologer och speciallär­are. Det är viktigt att skolan har resurser att arbeta aktivt med psykisk ohälsa. Elever som mår dåligt eller far illa ska få hjälp i tid. Mobbning ska bekämpas.

VÄNSTERPAR­TIET

Nej. Det är inte en fråga för nationell lagstiftni­ng. Vi har förtroende för att rektorerna i samråd med personal, elever och föräldrar. Vi vill se satsningar på fler lärare och bättre elevhälsa, mer resurser till sex- och samlevnads­undervisni­ng, och arbete mot diskrimine­ring.

SVERIGEDEM­OKRATERNA

Nej. Men om det behövs tydligare regler för att stärka lärarnas roll så kan det vara bra med lokala regler. Trygghet i skolan stavas pliktskola. I Sverige finns elever som är farliga. Många är skyldiga till grova brott men är inte straffmynd­iga. En sådan elev kan sätta skräck. Dessa elever sätts i särskild pliktskola med duktiga lärare för att freda arbetsmilj­ön.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden