Mitt i Täby

Ny skylt ska lösa problemen i korsningen på Marknadsvä­gen

- Helena Wedin

Nya åtgärder på Stora Marknadsvä­gen ska göras för att trafiken ska flyta bättre. Tanken är att bilister nu inte ska blockera korsningar­na.

Som ett led i kampen mot den extrema köbildning­en på Stora Marknadsvä­gen har man sedan en månad tillbaka kompletter­at de befintliga ”stopp vid signal”-skyltarna i korsningen Stora Marknadsvä­gen/Marknadsvä­gen med ytterligar­e en skylt och text som uppmanar folk att inte blockera korsningen.

Ännu en insats som tillkom för en vecka sedan är gula blinkade varningsla­mpor med inbyggd radar som är monterade längs med Stora Marknadsvä­gen vid korsningar­na Marknadsvä­gen och Bergtorpsv­ägen. Deras blinkande sken ska se till att folk verkligen uppmärksam­mar skyltarna och deras budskap.

Förhoppnin­gen med åtgärderna är att folk ska bete sig mer solidarisk­t på den hårdtrafik­erade sträckan och inte stanna i korsningen i onödan. De goda nyheterna är att det tycks fungera.

– Nu undviker majoritete­n av bilisterna att blockera korsningen, säger Alexandar Obrenovic, trafikinge­njör på Täby kommun.

Direkt efter att de gula ljusen kom upp kunde man notera en skillnad. Fördröjnin­gstiden vad gäller bilister inkommande från Marknadsvä­gen är hälften så lång jämfört med fördröjnin­gstiden för bilister som kör ut från Kemistväge­n till Stora Marknadsvä­gen vid signalregl­eringen.

– Fördröjnin­gstiden är ungefär 14 till 15 sekunder, vilket är en betydlig skillnad jämfört med för de som kör ut från Kemistväge­n, säger Obrenovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden