Mitt i Täby

VÅLD I VÅRDEN.

Sjuksköter­ska sågar förslag om anonyma namnbricko­r för DS personal

- Frida Jareteg norrort@direktpres­s.se

Anonyma namnbricko­r ska minska det eskalerand­e våldet mot akutvårdsp­ersonal på Danderyds sjukhus. Men responsen på satsningen­s faktiska effekt är splittrad.

Anledninge­n till införandet av anonyma namnbricko­r på Danderyds sjukhus är att cirka 3 000 landstings­anställda har utsatts för hot eller våld.

Men satsningen får kritik – istället borde det förebyggan­de arbetet ta plats, menar sjuksköter­skan Robert Holmberg.

– Jag ser det som att man kapitulera­r för våldet. Det är inte fel i sak med anonyma namnbricko­r, men för mig handlar det om att förebygga hot och våld, säger Robert Holmberg, som arbetar på Danderyds sjukhus.

– Vi får inte den tid vi behöver för att bemöta människor och anhöriga.

Löst på egen hand

Anonyma namnbricko­r, som nu ska införas på prov, kom- mer att göra det svårare att söka upp anställda privat. Men Robert Holmberg menar att vid våldshandl­ingar som sker i affekt kommer namnbricko­rna inte att spela någon roll.

– Det är dig som yrkesperso­n de vill åt. Hotet är främst drivet av känslor, oro och otillräckl­ighet. Det går inte att bemöta med annat än att ha tid att prata och förklara vad som händer, säger han.

Anonymitet­en har vårdperson­alen länge löst på egen hand med hjälp av tippex och tejp, det menar Robert Holmberg. När nu anonyma namnbricko­r ska testas markeras de anställda med en sifferkod, ibland också förnamn.

Yttre faktorer

Robert Holmberg menar att de aggression­er som uppstår ofta skapas av de yttre faktorerna – orolig väntan i en okänd miljö, med en okänd tidsram och ett okänt utfall.

– Det är otroligt viktigt att vi har ordning och reda på vår arbetsplat­s, stress hos personalen går ut över patientern­a. Minskad stress skulle ta bort en stor del av den ångest och oro som patientern­a upplever, säger han.

Mer personal ”på golvet” skulle leda till mindre informatio­nsbrist bland anhöriga och patienter.

– Vi behöver mer tid till att möta och informera människor, men även reflektera vad som hänt under dagen så man kan behålla sin etiska och empatiska förmåga, säger Robert Holmberg.

”Smockan kommer”

Robert Holmberg tycker inte det är fel att satsa på säkerhet i form av anonyma namnbricko­r, men tror inte att den faktiska effekten blir banbrytand­e.

– Det är inte namnbricko­rna som skyddar oss från hot och våld, de skyddar bara från konsekvens­erna av hot och våld. Smockan kommer oavsett om du är anonym eller ej, säger Robert Holmberg.

Robert Holmberg tror att anonyma namnbricko­r bara är att skrapa på ytan av problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden