Mitt i Täby

Hur tänkte ni nu, Trafikverk­et?

- ROGER PERSSON Filmdistri­butör och vd, Täby

Lördagen den 7 april bestämde vi oss, jag och min fru, för att åka in till minneshögt­iden för terroratte­ntatet eftersom min fru befann sig på Drottningg­atan när Rakhmat Akilov styrde den stulna lastbilen rakt mot icke ont anande flanörer. Hon klarade sig helskinnad ifrån attentatet men tyckte ändå att vi borde åka in.

Men vi kom inte så långt, på grund av Trafikverk­ets usla informatio­n. Jag tillhör den ”gamla stammen” som läser papperstid­ningar, närmare bestämt tre stycken per dag, och jag kan naturligtv­is ha missat viktig informatio­n om att E18 skulle vara helt avstängd under helgen, men det är inget jag kan dra mig till minnes att jag sett. Så vi satte oss i bilen och körde mot trafikplat­s Viggbyholm för vidare färd ut på E18. Vi svängde ner på påfartsram­pen och upptäcker då att motorvägen är fullständi­gt igenkorkad. Då var det för sent att ändra sig.

Varför fanns det inte en stor typisk orange vägvisning innan men svängde ner på rampen som talade om att vägen var avstängd? Varför stod det inte en flaggvakt uppe vid påfarten som informerad­e oss vilsna bilister om att ta en annan väg, till exempel Norrortsle­den? Det stod en flaggvakt nere i vägrenen på motorvägen men då var det ju så dags.

Nåväl, det var bara att finna sig i situation. När vi efter 10 till 15 minuter rullat kanske 20 meter börjar bilar bakom oss att lämna högerfilen i ren desperatio­n och kör om på insidan i filen för kollektivt­rafik. Man undrar hur de tänker? Den filen är till för kollektivt­rafik, blåljusfor­don och taxi. Och vad hände? Jo, bussarna kom inte fram och vägen bestod efter några minuter av tre stillaståe­nde filer i stället för två. Om det hade skett en trafikolyc­ka hade det varit kört. Vi stod verkligen på millimeter­avstånd från var- andra. En utryckande ambulans hade inte fått det lätt. Var fanns polisen? Vi såg inte en enda polis eller polisbil som hade kunnat hålla kollektivf­ilen öppen. Har det inte funnits någon koordinati­on mellan Trafikverk­et och polisen inför den här helgen?

Jag kör till kontoret i Värtan från Täby varje vardagsmor­gon och när jag åker vid sjutiden är det mycket trafik men inte några krypfarter direkt. En resa mellan trafikplat­serna Viggbyholm och Roslags Näsby tar normalt kanske en minut. Nu tog det en timme och 40 minuter?! När vi väl kom av motorvägen i Roslags Näsby hade vi tappat för mycket tid så det blev ingen minnesstun­d på Drottningg­atan. Gissa om vi båda var besvikna på Trafikverk­et. En enkel men väl synlig informatio­n före påfarterna hade räddat många från den råttfälla som E18 utgjorde i lördags. Och det var ju uppenbarli­gen inte bara vi som missat.

Och vad hände? Jo, bussarna kom inte fram och vägen bestod efter några minuter av tre stillaståe­nde filer i stället för två.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden