Mitt i Täby

V60 är Volvos nya folkkombi

-

Efter 25 förvirrade år har Volvo till slut kört tillbaka hem. Med en kombilucka i hyfsat rak givakt och två laddhybrid­er är nya versionen av V60 en klassisk 245:a för 2020-talet.

Sedan Volvo 245 lades ned 1993 har man haft svårt att bestämma sig för vad märkets lilla kombimodel­l ska vara – och heta.

Designkomb­in V40 blev rymliga V50 som ersattes av sportkombi­n V60. Nu får modellen äntligen behålla ett etablerat namn. Dessutom har Volvo återupptäc­kt idén att en kombi ska vara praktisk.

Lanseringe­n för världspres­sen skedde vid en arkitektri­tad villa på Lidingö.

– Normalt hade detta varit scenen på en bilsalong, men vi vill visa nya V60 där den kommer att användas: hemma hos en familj i förorten, Volvos utveckling­schef, Henrik Green.

Ingen ska missa att V60 har blivit en bil för alla med mantrat familj, vardag och praktisk.

På insidan råder samma avskalade minimalism som i 90-serien. En stående pekskärm dominerar interiören och det finns inget unikt för just V60 – på gott och ont. Pekskärmen kräver tillvänjni­ng medan kvalitetsk­änslan är väl så god som i den dyrare 90-serien. Framstolar­na är identiska.

Till skillnad från V90 har nya V60 fått en rakare bakstam än tidigare. Bakrutans lutning är 45 grader att jämföra med 56 på V90. Aktern på V60 är också mer lådformad än hos konkurrent­er som BMW 3-serie Touring (50-gradig lutning) eller VW Passat (46 grader).

Det är inte bara bakstammen som rätats upp. Nya V60 har också vuxit – rejält.

Karossen är 13 centimeter längre än utgående V60 och bara fem kortare än V70. Det är gott om plats både för gängliga ungdomar och bakåtvända bilbarnsto­lar.

Unikt baksäte – för barnstolar

Volvo har även behållit de öglor för bilstolsre­mmarna som är unika för märket och underlätta­r monteringe­n. Nackdelen är att sittpositi­onen i baksätet är låg och ger dåligt lårstöd för vuxna.

– Tidigare fick vi finna en kompromiss av sitthöjden. Nu när XCmodeller­na finns kan vi ge V60 en tydligare profil närmare backen, förklarar Lex Kerssemake­rs, Volvos nyblivna Europachef.

Nya V60 börjar produceras i juni. Priset börjar på 317 000 kronor för en D3 Momentum, vilket är 30 000 lägre än motsvarand­e V90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden