Mitt i Täby

LOCKAR MED FÖRMÅNER.

-

Turbulense­n på bostadsmar­knaden har satt press på nyprodukti­onen i Stockholm. För att få bostäder sålda tvingas byggbolage­n allt oftare locka köpare med avgiftsfri­a månader, rabatterad­e priser och tillval som garageplat­s eller extrautrus­tade kök.

Sedan i höstas har Stockholms bostadsmar­knad mer eller mindre varit i fritt fall med osäkra köpare, nya kreditregl­er och ett stort överutbud. Särskilt nyprodukti­onen har tagit en hård smäll med prissänkni­ngar eller utebliven försäljnin­g som följd.

Utveckling­en har nu tvingat byggbolage­n att i allt större utsträckni­ng pröva olika metoder för att locka köpare till objekten. Runt om i Stockholm erbjuder bolag ett avgiftsfri­tt år, rabatterat pris eller extrautrus­tade kök och badrum vid snabb kontraktss­krivning av nyproducer­ade lägenheter.

Enligt Magnus Lambertsso­n, försäljnin­gs- och marknadsch­ef på Skanska Sverige AB, har det skett en förändring där köparna i Stockholm har blivit mer medvetna och byggbolage­n generellt har tvingats tänka om – både på ritbordet och i affärerna.

– Man ser en betydligt större skillnad mellan de riktigt omtyckta och populära projekten och de som ligger sämre till lägesmässi­gt. Tidigare när marknaden var som allra hetast var alla glada bara de hittade en lägenhet. Nu tar processen längre tid och man träffar ofta kunde både en två och tre gånger innan de bestämmer sig, säger Magnus Lambertsso­n.

Ingen mer spekulatio­n

En tydlig förändring är att spekulatio­nsköparna har försvunnit helt.

– För några år sedan var det många som köpte för investerin­g och spekulatio­n. De är helt borta från marknaden. De som köper nu köper bostad för behov. Jag skulle säga att köpen är mycket mer noga genomtänkt­a och medvetna än tidigare, säger han.

För byggbolage­n har förändring­en inte bara blivit en ekonomisk utmaning. Det har även påverkat hur bostadsomr­åden utformas. Trenden med mindre och mer yteffektiv­a bostäder väntas också fortsätta samtidigt som köparnas krav och inflytande ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden