Mitt i Täby

Varför hyllades inte även mina militära kamrater?

- Susan El Hark Soldat och Täbylibera­l

För ett år sedan inträffade terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm. Jag kommer likt många andra aldrig glömma den dagen. Några minuter efter dådet blir jag kontaktad av min gruppchef. Vi ska rycka in, säkerhetsl­äget i Sverige har höjts till vår nivå. Jag ringer min pappa och mamma men jag kan inte förmå mig att berätta att jag har kallats in. Jag är inte en polis, jag är soldat.

Delar av min bataljon får ta vid där polisens befogenhet­er tar slut. Vi ligger ute i dygn och när vi slutligen kommer hem tar sorgen vid. Mitt land har attackerat­s men vi fanns i alla fall på plats, beredda. Stora insatser gjordes av polisen, sjukvården och allmänhete­n och de kom att hyllas och det med all rätt. Jag är så stolt över samhällets insatser. Men var uppmärksam­mades Försvarsma­k- tens insatser? Jag såg hur mina stridskamr­ater släppte allt och utan tvekan var på plats. Jag har aldrig varit mer stolt över att se mina kamrater i sina uniformer. Varför hyllades inte de?

I en tid där vårt försvar är allvarligt underfinan­sierat är det desto viktigare att visa vad den egna försvarsfö­rmåga faktiskt gör och betyder för Sverige. Hur ska vi kunna visa på behovet av ett stärkt försvar när samhället ytterst sällan får veta vad vi faktiskt betyder för vårt lands säkerhet?

Terrordåde­t stärkte mitt politiska engagemang för Liberalern­a, det parti där det är givet att försvarsfö­rmågan måste öka för att möta en ny och bister verklighet. Enligt riksdagens försvarsbe­slut ska landet ha 2(!?) armébrigad­er 2020. På 1980-talet kunde vi mobilisera 29 armébrigad­er. Liberalern­a föreslår 17 miljarder kronor mer än regeringen i försvarsut­gifter fram till 2020. Inom tio år borde dessutom försvarsan­slaget uppgå till minst 2 procent av BNP. Liberalern­a vill återskaffa en modern och utvecklad värnplikt men aktivt arbeta för att maximera antalet frivilligt sökande. Detta gör att vi bland annat behöver förbättra anställnin­gsvillkore­n för soldaterna.

En orolig omvärld ställer höga krav på bra försvar. Denna utveckling kräver att Sverige rustar upp ett försvar som nedmontera­ts under en allt för lång tid. Nu måste svensk försvarspo­litik snabbt ställas om. Sverige och allmänhete­n måste få veta vad Försvarsma­kten faktiskt gör och betyder för Sverige. Vi behövs!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden