Mitt i Täby

Kerstins tavlor hittar hem i både Täby och NY

Täbykonstn­ären Kerstin Lundin har ställt ut sin konst i New York och fått sina tavlor uppköpta av en hemlig konstsamla­re. Vi besökte henne i ateljén i Täby.

- Text och foto: Helle Kikerpuu

På morgonen promenerar Kerstin Lundin till sin ateljé på Kryssarväg­en i Näsbypark, sätter på radion, ställer sig framför staffliet och börjar måla. När eftermidda­gen närmar sig växlar hon över till lite mer rofylld klassisk musik. – Jag trivs jättebra här, säger hon. För ett år sedan flyttade hon och maken från villan på Skördeväge­n i Viggbyholm till Näsbypark och bytte ut ateljén i villan till den nya i ett bostadshus en bit hemifrån.

Kerstin Lundin flyttade till Stockholm från Västervik i unga dar och studerade först på Nyckelviks­skolan och sedan på Beckmans.

– Jag jobbade som designer både hos andra och som frilans. Bland annat gjorde jag en kollektion till H&M,

De sa inte vem det var förutom att det var en konstsamla­re på Fifth Avenue som köpt alla installati­oner.

men när mina barn blev stora tänkte jag att jag ville ta upp måleriet igen, säger Kerstin.

I dag är hon medlem i Täby Konstnärer och målar akvarell i gruppen Akvamarin på Karby Gård.

Förutom att Kerstin Lundin ställt ut på olika platser i Sverige, bland annat på Karby gård, har hon även haft utställnin­gar i Italien, Singapore och New York. Det var 2016 som en gallerist från New York hittade Kerstin Lundin och frågade om hon ville hyra en vägg och ställa ut. Kerstin tog med make, döttrar och en mängd tavlor och åkte dit.

– Man kunde antigen köpa en tavla var för sig eller tre större installati­oner. De sa inte vem det var förutom att det var en konstsamla­re på Fifth Avenue som köpt alla installati­oner, plus tre till som jag fick skeppa över.

Än i dag vet hon inte vem den mystiska konstsamla­ren var, men hon fick en bild från mannen på hennes tavlor som hängde hemma hos honom.

Måleriet är viktigt för Kerstin, men det är inte viktigt för henne att förklara sina konstverk för allmänhete­n. För henne är betraktare­ns egna tolkning av stort värde.

– Så fort du börjar titta på min bild är det din bild.

 ??  ??
 ??  ?? Ställer ut Fram till den 2 maj ställer Kerstin Lundin ut sin konst på Galleri Ekvall+ Törnblom på Södermalm, Hornsgatan.
Ställer ut Fram till den 2 maj ställer Kerstin Lundin ut sin konst på Galleri Ekvall+ Törnblom på Södermalm, Hornsgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden