Mitt i Täby

Tävling ska lyfta centrala Täby

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Nu startar Täby kommun en arkitekttä­vling för att utveckla området TibbleÅvat­riangeln.

– Det är ett av de roligaste arbetena vi har framför oss, säger Johan Algernon (M).

Nu har Täby kommun gått ut med en arkitekttä­vling som ska vara en del i att utveckla området TibbleÅvat­riangeln. Tanken med tävlingen är att locka fram de bästa arkitekter­na.

– Det här är en viktig framtidsfr­åga för Täby och jag hoppas vi får in flera spännande förslag, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden och ordförande i arkitekttä­vlingens jury.

Tibble-Åvatriange­ln ska i framtiden bli en plats för utbildning, kontor, idrott, kultur och bostäder och är en utveckling av kommunens fördjupade översiktsp­lan.

Viktigt att välja rätt

Platsen ska även knyta ihop Roslags- Näsby med Täby centrum och därför är valet av arkitekt en central del menar Johan Algernon (M).

– Det är ett av de roligas- te arbetena vi har framför oss och eftersom platsen ska innehålla viktiga funktioner för Täby så är det viktigt att få fram det bästa förslaget, säger han.

Av de som sökt till tävlingen kommer fyra arkitekter att väljas ut. En jury kommer senare att kora en vinnare som kommer avslöjas i oktober.

(S) kritiska till juryn

Av de nio jurymedlem­marna som valt ut har Täby kommun besatt sju av platserna och Sveriges arkitekter (SAR) två. Socialdemo­kraterna är positiva till själva tävlingen men ställer sig nu kritiska till valet av jurymedlem­mar. Detta på grund av att Täby kommun kommer att besätta samtliga av sina platser med män.

– Vi anser som parti att man ska sträva efter en jämställd representa­tion i alla sammanhang och vi accepterar inte det som hänt. Det finns kvinnor som besitter rätt kompetens, säger opposition­srådet Annica Gryhed (S).

Vill ha bred kompetens

Men Johan Algernon kan inte hålla med Annica Gryhed. Han menar att det viktiga i valet av en jury är att få till en bred kompetens.

– Representa­nterna i juryn har diskuterat­s och vi ville ha bred förankring. Vi har valt att ha med politiker från olika partier och tjänstemän från olika nämnder, säger han och fortsätter:

– Sen är det viktigt att säga att juryn har det formella ansvaret att ta fram en vinnare men de kommer även att ta hjälp av sakkunniga.

Men socialdemo­kraterna hoppas ändå på att kommunstyr­elsen ser över valet av juryn igen.

– Jag hoppas att man kommer att ändra detta och att juryn inte börjat arbeta än så att det går att ändra, säger Annica Gryhed (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden