Mitt i Täby

Bopriserna backar i stan

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Stillaståe­nde priser och rekordfå försäljnin­gar. Bostadsmar­knaden i Stockholm tycks ha nått en platå. Samtidigt visar nya siffror att priserna har backat det senaste året.

– För närvarande befinner vi oss på en platå sett till prisnedgån­gen i höstas. Fortsättni­ngen av våren får visa om det är temporärt eller inte, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Årsutveckl­ingen är dock fortsatt negativ. I både Stockholms stad och i länet har priserna, sett i ett 12-månaderspe­rspektiv, gått ned -9 procent. För villor i länet är motsvarand­e siffra -6 procent.

Samtidigt ligger antalet försäljnin­gar på en rekordlåg nivå. I mars såldes 20 procent färre bostäder jämfört med samma månad 2017.

– Vi har en avvaktande marknad, vilket är ganska sunt med tanke på den kraftiga prisuppgån­g som varit de senaste åren, säger Per-Arne Sandegren.

Det råder dock vissa skillnader mellan stadsdelar­na. I ytterföror­terna har priserna generellt sett gått ned mer än i de mer centrala delarna. Enligt Per-Arne Sandegren finns det flera förklaring­ar.

Villaprise­r inte lika påverkade

En är att marknaden i innerstan och Stockholms centrala närförorte­r var så pass mättad innan prisnedgån­gen att folk av ekonomiska skäl började söka sig längre ut, vilket drev på en högre procentuel­l prisuppgån­g i ytterområd­ena. Nu sker det omvända.

– Ett generellt mönster är att det har gått lite sämre i ytterföror­terna än i de centrala delarna av Stockholms kommun. Men det råder också stora skillnader inom stadsdelar­na av olika skäl. På Östermalm finns exempelvis mycket nyproduk- tion i Norra Djurgårdss­taden som har varit svår att sälja.

Villamarkn­aden har dock inte tagit en lika hård smäll. Där har prisuppgån­garna varit mindre vilket även innebär att de inte svänger lika mycket vid en nedgång som bostadsrät­terna.

– Villamarkn­aden är robustare. Den rör sig långsammar­e med en viss eftersläpn­ing så rörelserna blir inte lika stora. När bostadsrät­terna gick upp för några år sedan gick villorna också upp, men inte lika mycket. Nu är det precis samma sak men tvärtom där bostadsrät­terna har gått ner snabbare och villorna följt efter, men inte lika mycket, säger Per-Arne Sandegren.

Hur amortering­skravet kommer att slå mot priserna framöver är enligt Per-Arne Sandegren för tidigt att säga.

– Men av det vi kan se så spelar amortering­skravet en större roll i de centrala delar och har även påverkan i centralkom­muner som Stockholm, Solna och Nacka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden