Mitt i Täby

Grannarnas larm: Det här är tjuvarnas nya strategi

- Lotten Engbom

I lokala Facebookgr­upper varnar boende efter att de upptäckt bland annat små streck på dörrhandta­gen. Något som antas vara ett sätt för inbrottstj­uvar att reka.

Jan Berlin, polis i lokalpolis­område Täby, berättar att de fått in några anmälninga­r om föremål som placerats kring husen i ett försök att ta reda på om de boende är hemma.

– Det där pågår hela tiden. Det är allt från att man lägger en peng på trappen, något på soptunnan, en sopkvast som man kanske lutar mot ytter- dörren. Har sakerna inte flyttats på kan de se att boende inte är hemma, säger han.

Att det dyker upp nya knep som tjuvarna använder sig av är enligt Jan Berlin väntat.

– Ja, jag är helt övertygad om att de försöker utveckla sina metoder hela tiden, säger han.

Däremot berättar Jan Berlin att det lugnat ner sig på inbrottsfr­onten de senaste veckorna.

– Vi hade väl ett inbrott senaste veckan, nere i Viggbyholm, veckan innan var det noll. Det är jättebra. Det har faktiskt varit lugnare i sommar än tidigare år. Juni var högt, juli och augusti var jättelågt. Han fortsätter: – Tyvärr brukar det komma igång när det mörknar lite och folk börjar jobba. Vi har sett varje år att siffrorna ökar. Det gäller att vara vaksam. Ta ett varv runt huset och se så att ingenting ligger utplacerat.

Han hoppas dock att fler anmäler om de ser att någon rekat vid huset.

– Jag tror att de flesta inte anmäler det där. Det är jättebra om man hör av sig till oss. Vi måste få reda på om det är någon som är i området och rekar, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? VARNAR. Jan Berlin uppmanar alla att kolla efter utplacerad­e föremål.
VARNAR. Jan Berlin uppmanar alla att kolla efter utplacerad­e föremål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden