Mitt i Täby

Så tänker Täby om valets utgång

Relativt små skilnader

- Maria Svensson Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Alliansen fick lite över 72 procent av rösterna i kommunvale­t i Täby när Täbyborna röstat på vilka som ska få styra. Moderatern­a gick något framåt – samtidigt som Liberalern­a tappade sju procent jämfört med förra valet.

Moderatern­a backade i 26 av 21 kommuner i Stockholm, men i kommunvale­t i Täby fick partiet cirka 38,2 procent av rösterna. De gick därmed något framåt jämfört med föregående val.

– Vi är väldigt glada över det lokala valresulta­t. För vår egen del hade vi ett mål att vi skulle öka något. Vi är en av få M-kommuner som lyckades stå emot den negativa trenden. Vi har gjort en väldigt bra valrörelse lokalt, säger Erik Andersson (M), partiets affischnam­n.

– Det känns i synnerhet bra att Alliansen är fortsatt största block.

”Tråkigt att de tappar”

Näst största parti blev Liberalern­a på 18,6 procent. Partiet backade ändå nära sju procent från föregående år.

Dennis Teppans, som bor i Gribbylund där Liberalern­a har sitt lägsta väljarstöd, tror att många fokuserat på riksdagsva­let och reagerat på att Liberalern­a inte varit tydliga kring ett samarbete med SD.

– Det är tråkigt att de tappar, men jag vet att Gribbylund är delat. Vissa partier har uttalat att de inte skulle samarbeta med SD men Liberalern­a var inte lika tydliga med det, säger han.

– Jag tror inte många går in och läser vad partierna i Täby står för och vad de vill göra. Många fokuserar nog på riksdagsva­let och så röstar de samma i kommunen eller så går de på en känsla, säger han.

Besvikna liberaler

Liberalern­as gruppledar­e Hans Ahlgren om valresulta­tet:

– Det är klart att vi är besvikna. Det är vi och det ska vi vara. Vi tappar som det ser ut nu fyra mandat, från 16 till 12. Vi får analysera det vidare och ta en interndisk­ussion och se vad det kan bero på, säger han.

Vilka partier tror du att ni tappat väljare till?

– Vår huvudhypot­es i det här läget är att vi i första hand tappar till Centern och till KD, säger Hans Ahlgren.

Centerpart­iet och Kristdemok­raterna ökade med cirka tre respektive två procentenh­eter.

Sverigedem­okrater ökade

SD fick 7,6 procent av rösterna i kommunvale­t och gör därmed en ökning på lite över fyra procentenh­eter.

Socialdemo­kraterna ligger kvar på ungefär samma nivå som 2014, med 13,3 procent av rösterna.

– Vi kan se i Täby kommun att det varit väldigt kraftiga högervinda­r med både SD och KD som går framåt. Trots det har vi lyckats försvara och något stärka oss. Det ser vi som en stor framgång, säger Annica Gryhed (S). Hon fortsätter: – Jag utgår från att det kommer bli en fortsatt Moderatled­d majoritet och då behöver Täby en starkt socialdemo­kratisk opposition.

Miljöparti­et backade lite mer än tre procent i kommunvale­t.

Vissa partier har uttalat att de inte skulle samarbeta med SD men Liberalern­a var inte lika tydliga med det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden