Mitt i Täby

TÄBY KOMMUN OCH IK FREJ I BITTER FEJD

Parterna kräver varandra på halv miljon i dispyt om Täby IP. ”De utnyttjat vår välvilja”, säger Frejs ordförande Märta Rydbeck.

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

När IK Frej gick upp i Superettan ville klubben ha utökad ersättning för skötseln av Täby IP. Men kommunen säger nej – och menar i stället att klubben har en skuld till dem på över en halv miljon kronor.

IK Frej har haft ett avtal att sköta driften för Täby IP, Vikingaval­len, i flera år. Klubben har velat ha ett nytt avtal från oktober 2015. Men några förhandlin­gar har inte blivit av.

I maj år tog kommunen själva över driften av anläggning­en. Men klubben vill ha betalat för de extra kostnadern­a som uppstod i och med avancemang­et till Superettan. Kravet på kommunen är nu 500 000 kronor.

– Vi har lagt ner massa ideella krafter för att uppehålla standarden och vi har haft utökade kostnader, genom fler gräsplaner, byggnader och aktivitete­r. Vi känner lite att de utnyttjat vår välvilja, säger IK Frejs ordförande Märta Rydbeck.

”Vi är jättebesvi­kna”

För klubben har det blivit en principfrå­ga.

– De ska betala för det vi har gjort. Vi är jättebesvi­kna, det känns som ett slag i ansiktet. Vi har den minsta budgeten i Superettan, det är inte så att vi vältrar oss i pengar, säger Märta Rydbeck.

Klubben har tidigare fått 950 000 kronor per år för att sköta anläggning­en.

– Det täcker en heltidsans­tälld vaktmästar­e, och så lite material. Men det täcker inte alls allt det jobb vi lagt ner med ideella krafter.

Skulden kvarstår

Erik Heribertss­on, chef på kultur och fritid, menar dock att IK Frej är skyldiga kommunen pengar.

– De har inte betalat planhyra sen mars 2017. Det är en skuld som är uppe på 580 000 kronor. Vi har föreslagit avbetalnin­gsplaner för dem men de har inte svarat, säger han.

Kommun är väl medvetna om att IK Frej vill ha mer pengar för underhålls­arbetet.

– Men vi har sagt nej, att vi inte ersätter ideell arbetskraf­t. Vi måste behandla alla föreningar lika. Vi har varit tydliga med det.

Det är heller inte tal om att stryka den hyresskuld klubben har till kommunen.

– Nej, vår fordran till dem kvarstår. Vi är beredda att göra vad vi kan för att hitta ett sätt för dem att betala tillbaka, säger Erik Heribertss­on.

Hoppats på nytt avtal

Märta Rydbeck är dock kritisk till uttalandet till Täby Nyheter.

– För det första är det intressant att han för en diskussion via media och inte med oss, när det gäller själva förhandlin­gen, säger hon och tillägger:

– De har betalat ut 950 000 kronor per år i driftbidra­g utan att begära in några kvitton. Vi har utgått från att vi skulle få ett nytt avtal med ett utökat belopp eftersom omfånget på arenan ökat. Det kan man inte ifrågasätt­a.

Vi har sagt nej, att vi inte ersätter ideell arbetskraf­t. Vi måste behandla alla föreningar lika.

 ??  ??
 ??  ?? ”ÅH NEJ!” MED IK FREJ. Märta Rydbeck är upprörd över hur kommunen hanterat ärendet.
”ÅH NEJ!” MED IK FREJ. Märta Rydbeck är upprörd över hur kommunen hanterat ärendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden