Mitt i Täby

Sopberg av äpplen på tippen

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Norrortsbo­rnas fallfrukt ska återvinnas och bli till biogas. Det hoppas i alla fall Hagbytippe­n på just nu.

När Margaretha Lagerdahl Ekenfalck i förra veckan var på återvinnin­gscentrale­n i Hagby för att slänga ris såg hon något oväntat. En enorm hög äpplen i eldsprakan­de färger låg mitt på stationen.

– Det var en magnifik hög, man blev lite ställd. Jag tycker det är synd att de ligger där med tanke på att vi samtidigt har foderbrist, säger Margaretha.

Ska bli till biogas

Återvinnin­gsstatione­n i Hagby, som drivs av Sörab, har en container som är specifikt till för fallfrukt, men de vet inte varför äpplena låg på marken.

– Det kan vara så att containern varit öppen för tömning och att de trillat ut, säger Beatrice Tjärnhell, tf. chef för planering och kommunikat­ion på Sösab.

Äpplena kommer dock inte att gå till spillo – i stället skickas de till Upplands-Bro där de ska bli biogas. Tidigare har fallfrukt gått till kompost, men nu finns alltså en separat container för fallfrukt som ska bli biogas.

– Vi vill jättegärna ha in fallfrukt och i år är det otroligt mycket äpplen. Tidigare har kompostmat­erial gått till jord, men nu har Eon precis öppnat den här anläggning­en och då kommer matavfalle­t gå till biogas, säger Beatrice Tjärnhell.

 ?? FOTO: MARGARETHA LAGERDAHL EKENFALCK ?? DIGER SOPSKÖRD. Här var det en hel del äpplen som ska bli till biogas.
FOTO: MARGARETHA LAGERDAHL EKENFALCK DIGER SOPSKÖRD. Här var det en hel del äpplen som ska bli till biogas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden