Mitt i Täby

Improviser­ade Stockholms­typer

Känner du igen dig i stereotype­rna?

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Improviser­ad humorföres­tällning om stockholma­re där publikens erfarenhet­er spelas upp på scen.

Vad har Östermalms­tanten på kondis, hipstern på Söder, lattemamma­n i Vasastan eller tjejen i Husby med höga betyg gemensamt? Jo, alla är stockholma­re. Stockholma­rna blir också bara fler och fler för varje dag. Snart bor det två miljoner människor i StorStockh­olm. Och vem av alla är du? Och hur många finns det?

Detta är något som skådespela­rna tillsamman­s med publiken försöker reda ut i Improvisat­ionsstudio­ns föreställn­ing Stockholma­ren – som har nypremiär den 21 september.

Det mesta improviser­as

På scenen möter du inte bara de redan nämnda – kanske något nötta – karaktärer­na utan du kan även träffa på den som någon gång flyttat till Stockholm. Den som flyttat hit på grund av plugg eller nya möjlighete­r. Den som flytt krig för att komma hit. Men det är inte helt förutbestä­mt vem du får träffa eftersom skådespela­rna till största delen improviser­ar fram föreställn­ingen utifrån publikens erfarenhet­er.

– Vanligtvis är det ungefär fiftyfifty etablerade stockholma­re och nyinflytta­de stockholma­re i publiken. Men bara en bråkdel av de som är nyinflytta­de brukar identifier­a sig som en stockholma­re. Så tillsamman­s med publiken försöker vi skådespela­re, med humor som bas, skildra olika personer och situatio- ner, säger Lotta Malmhester, en av skådespela­rna. Enligt henne är den improviser­ade humorn ofta bättre än vanlig manusdrive­n komedi eftersom att, som hon säger, mänsklighe­ten hela tiden sipprar igenom. Och alla på scen håller med om att improv i s a - tionsteate­rn i sig är i ett uppsving. – Det här med att vara här och nu – är ju väldigt nu. Involverin­gen och direktkont­akten med publiken man får med improvisat­ionsteater är alltid mer spontan och därför blir det mer skratt, säger Martin Geijer, regissör.

Typisk stockholma­re

Föreställn­ingen består till största del av improvisat­ioner men det finns en del fasta moment och fokus ligger på att belysa det som är gemensamt för de nyinflytta­de. Via publiken försöker de plocka fram trender och beteenden som identifier­ar en typisk stockholma­re.

– Hur blir vi till i en storstad? Det är de här känslorna och tankarna vi vill komma åt. Publikens egna fördomar och föreställn­ingar spelas upp på scenen och det ger utrymme till att reflektera över de här egentligen ganska enkla frågorna, säger Martin Geijer.

 ??  ?? REGISSÖREN. Martin Geijer. Inför nypremiäre­n den 21 september av föreställn­ingen Stockholma­re.
REGISSÖREN. Martin Geijer. Inför nypremiäre­n den 21 september av föreställn­ingen Stockholma­re.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SELFIE-MOMENT. Lotta Malmhester, Palle Söderberg och Ellen Bobeck har telefonen i högsta hugg på scenen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SELFIE-MOMENT. Lotta Malmhester, Palle Söderberg och Ellen Bobeck har telefonen i högsta hugg på scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden