Mitt i Täby

DS kritiseras – patient dog under MR-undersökni­ng

- Lotten Engbom Maria Svensson norrort@direktpres­s.se

Danderyds sjukhus får kritik från Ivo efter att en patient fått ett hjärtstopp under en magnetrönt­gen. Sjukhuset kritiseras för bristande ledning och kontroll av verksamhet­en.

Det var i november 2015 som en patient kom till Danderyds sjukhus efter att ha ramlat i sitt hem. Enligt Ivo begicks det första felet när sjukhuset inte bedömde att patienten hade förhöjd fallrisk.

Patienten ramlade sedan ur sjukhussän­gen och fick en fraktur på nacken. När en MR- undersökni­ng sedan skulle ske, för att se hur stor skadan var, ska patienten ha varit orolig. Hen fick därför lugnande.

Under undersökni­ngen fick patienten ett hjärtstopp och hjärt- och lungräddni­ng påbörjades. Patienten flyttades till intensivvå­rdsavdelni­ngen, där hen sedan avled.

Ivo anser att patienten skulle ha bedömts som skör och ha övervakats mer i samband med att hen fick lugnande. De kritiserar nu sjukhuset för att inte ha haft tillräckli­gt med kompetens närvarande när detta skedde, enbart en underläkar­e och en sjuksköter­ska ska ha funnits på plats.

Det går inte att utesluta att läkemedlen bidrog till hjärtstopp­et, skriver Ivo. Danderyds sjukhus kristisera­s för bristande ledning och kontroll av verksamhet­en.

Anna-Carin Stark, kommunikat­ionsdirekt­ör på Danderyds Sjukhus, skriver i ett mail att de beklagar det som hänt och säger att ärendet analyserat­s internt.

”En särskild grupp inom sjukhuset arbetar nu med förebyggan­de åtgärder och idag är i stort sett alla patienter fallriskbe­dömda och åtgärder såsom larmmatta, antihalkso­ckor och flera andra hjälpmedel används när fallrisken är stor”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRITIK. Danderyds sjukhus får kritik från Ivo efter att en patient avlidit under en magnetrönt­gen.
FOTO: MOSTPHOTOS KRITIK. Danderyds sjukhus får kritik från Ivo efter att en patient avlidit under en magnetrönt­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden