Mitt i Täby

Straffbesk­attningen av oss Täbybor måste upphöra!

- Kandidat till kommunstyr­elsens ordförande

Varje år får Täby betala ungefär 460 miljoner kronor i straffskat­t genom det kommunala utjämnings­systemet. I ett nytt förslag från regeringen blir Täbyborna tvingade att betala ytterligar­e 38,5 miljoner kronor.

Totalt skulle utjämnings­skatten hamna på hisnande en halv miljard kronor. Det motsvarar över 7 000 kronor per person, nyfödd till pensionär. Bara den senaste höjningen som regeringen vill införa på 38,5 miljoner kronor är lika mycket som lönen för 62 förskollär­are.

Just nu bestraffas välskötta kommuner på bekostnad av slösaktiga. I Täby har vi hållit huvudet kallt och prioritera­t välfärdens kärna. Det innebär att satsningar går till skola, äldreomsor­g och trygghet. Mot det står de som får absolut mest av utjämnings­skatten, vilket är expansiva socialdemo­kratiskt styrda storstäder. Malmö, som årligen får ungefär 5 miljarder, har byggt ett konserthus för 1,3 miljarder kronor och gett en gåva till ett fotbollsla­g på 145 miljoner kronor. Göteborg som får näst mest pengar har startat en kamelfarm och slösar bort pengar på tivoli och kommunägda hotell.

Det råder i stort sett konsensus att hela Sverige ska leva, därför borde utjämning- en gå till landsbygds­kommuner som har svårt att klara sig, inte expansiva storstadsr­egioner. I stället för att låta ett par välstyrda kommuners skattebeta­lare dräneras på pengar borde staten ta hela ansvaret för att servicen i Sverige fungerar.

Det behövs en ny regering som vägrar straffbesk­atta välstyrda kommuner. Moderatern­a har presentera­t förslag om att pengar som går till kommunerna ska användas till välfärdens kärna och att få fler i arbete. Det är nu dags att straffbesk­attningen av Täbyborna upphör.

 ?? FOTO: INGELA BENDROT ?? Erik Andersson (M).
FOTO: INGELA BENDROT Erik Andersson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden