Mitt i Täby

Minibilen en livsfara

Allt fler ungdomar kör mopedbilar i Norrort, men på Täbys mopedskola menar man att bilarna ger en falsk trygghetsk­änsla och att fler bryter mot regler. Trafikskol­an vill nu att en längre utbildning ska till. EXPERTEN VARNAR. ”Finns ingen säkerhet”

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Vi ser dem överallt, den lilla bilen som gör livet för ungdomar mer flexibelt. Och trenden att köpa och köra mopedbil ökar enligt Täbys Mopedskola.

– Det är jättemånga ungdomar som väljer att ta mopedkörko­rt i Norrort och allt fler åker mopedbil och det kommer nog fortsätta öka. Många föräldrar ser det nog som en smidig lösning, säger körskollär­aren Jenny Samberg som arbetar på Täby Mopedskola.

Farligt med mopedbil

Men hon menar att bilarna ger en falsk trygghetsk­änsla och att flera ungdomar bryter mot trafikregl­er när de är ute bland andra fordon.

– De kör i 50 kilometer, håller inte avstånd och vissa ger sig ut på motorvägar. Krockar man så blir det bara skrot av bilen, det finns ingen säkerhet, säger hon.

Idag finns det ingen speciell utbildning för den som vill köra mopedbil. Istället får ungdomarna ta ett klassiskt mopedkörko­rt, valet om du kör på två eller fyra hjul är upp till dig. Enligt läraren Jenny Samberg är detta något som måste förändras.

– Det måste till en utbildning som riktar sig mot mopedbilar. Jag tror man måste ha ett en utbildning som ef- terliknar B-körkortet, säger hon.

– Det finns såklart de som sköter sig men jag tror ändå man måste utbilda mer.

Är medveten om riskerna

Gabriel Monrad går i första ring på Danderyds gymnasium. Han tog sitt mopedkörko­rt för ett år sedan och kör sin mopedbil nästan varje dag. Han säger att skillnaden mellan moppebil och vanlig moped är stor.

– Det är jättestor skillnad. Jag tycker mopedutbil­dningen är ganska lagom, men det största felet är att man inte får köra upp med mopedbil, säger Gabriel Monrad.

Han är medveten om att en mopedbil inte alls ger samma skydd som en vanlig om olyckan skulle vara framme, men anser att han kör på ett säkert sätt.

”Jag var ganska osäker”

Fanny Plahn, som även hon går i första ring och kör sin moppebil till Tibble gymnasium nästan varje dag, menar att hon var osäker i början.

– Jag körde med min mamma och pappa i början för jag var ganska osäker. Det är ju en helt annan känsla att köra bil jämfört med moped, säger hon.

– Man vet ju om att den inte är säker, det är ju bara en plastlåda men det är väldigt smidigt att ha den.

Klasskamra­ten Robin Kristof håller med men tyckte det gick bra efter att man kört ett tag hemma. Han menar att det stora problemet är att andra trafikante­r ofta tuttar och är otrevliga.

– Jag kör ofta på en 80/90väg och jag tycker inte att det är svårt att köra. Men det känns stelt eftersom många inte vet om att jag får köra där och blir irriterade på en, säger han.

 ??  ?? KÖRDE HEMMA. Klasskamra­terna Robin Kristof och Fanny Plahn kör båda moppebilar och fick hjälp av föräldrarn­a innan de gav sig ut på vägen.
KÖRDE HEMMA. Klasskamra­terna Robin Kristof och Fanny Plahn kör båda moppebilar och fick hjälp av föräldrarn­a innan de gav sig ut på vägen.
 ??  ?? MER UTBILDNING. Gabriel Monrad, 16,
MER UTBILDNING. Gabriel Monrad, 16,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden