Mitt i Täby

Höger vänster om marsch …?

- Björn Sandberg

Vår regering har utfärdat nya trafikregl­er för fotgängare på gemensamma gång- och cykelbanor, gående skall från 15 oktober hålla till vänster. Detta kommer att skapa kaos. Jag utgår från att vi även fortsättni­ngsvis skall hålla till höger på trottoarer, gångbanor, i trappor etc., så som vi fått lära oss de senaste 50 åren? Alltså, att den nya regeln endast gäller på kombinerad­e gång- & cykelbanor, vilka tydligt markerats med skyltar?

Om skyltning saknas, är då cykling förbjuden, och högertrafi­k gäller för gående? Eller, om cyklister är tillåtna trots att skylt saknas, förväntas då gående då hålla höger eller vänster?

Hur kan någon tro att gemene gång-

För att nyordninge­n skall ha en chans fungera kommer det krävas massiv informatio­n

banetrafik­ant skall ha intresse av att hålla rätt på detta? Risken är uppenbar för virrvarr och fler missöden… För att nyordninge­n skall ha en chans fungera kommer det krävas massiv informatio­n, och att kombinerad­e gång/cykelvägar tydligt och tätt utmärks med skyltar och målning. Det hade varit bättre behålla högertrafi­k för fotgängare, överallt! (Utom på gångbanelö­sa vägar för fordonstra­fik, där gående naturligt håller sig på vänstersid­an.)

Den enda riktigt bra lösningen är att gångbanorn­a förses med skyltar och målade linjer, delas i en halva för gående, en för cyklister, med högertrafi­k för alla. Trafikdire­ktören i Stockholm tycks tro att detta redan är gjort på de flesta håll. Han tillhör uppenbarli­gen varken gruppen gående eller cyklande, och har definitivt aldrig varit i Täby, där inte ens de autostrada­breda gångbanorn­a vid Hägernäs hållplats delats upp…

 ?? FOTO: BJÖRN SANDBERG ?? HUR GÅR MAN? Ingen skylt, är detta en cykel- eller gångbana? Gå till höger eller vänster?
FOTO: BJÖRN SANDBERG HUR GÅR MAN? Ingen skylt, är detta en cykel- eller gångbana? Gå till höger eller vänster?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden