Mitt i Täby

Bostadsmar­knadens höstläge EXPERTERNA OM:

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Ett år har gått sedan Stockholms bostadsmar­knad bromsade in. Trots att det har skett en stabiliser­ing bjuder hösten på en del orosmoment, enligt experterna.

Ett fortsatt stort utbud, hög skuldsättn­ing, en stundande räntehöjni­ng, politisk turbulens – men en minskad oro bland köpare och säljare.

Så sammanfatt­ar Mats Wilhelmsso­n, professor i fastighets­ekonomi på KTH, läget på bostadsmar­knaden i Stockholm.

– Efter sommaren tycker jag att man kan se att priserna på andrahands­marknaden har stabiliser­ats lite. Det är fortfarand­e ett stort utbud och det tar längre tid att sälja. Men det är inte den här oron eller krisen där det är helt omöjligt att sälja, säger Mats Wilhelmsso­n.

Förra året tvärnitade bostadsmar­knaden i Stockholm. Sedan dess har priser, utbud och köpintress­e åkt berg och dalbana och på många håll har priserna sjunkit med upp emot tio procent.

Siffrorna visar svag uppgång

Siffror visar dock på en svag uppgång efter sommaren och med en minskning av utbudet.

– Man kan se det lite som en låsning och att det tar några varv att komma underfund med vad det är för priser som gäller. Det är inte så

Priserna väntas sjunka

De objekt som kommer ut nu är svårsålda och fastighets­bolagen tar till allt fler knep, som avgiftsfri­a månader, för att sälja av sina bostäder. Där väntas priserna sjunka ytterligar­e och effekterna av det minskade byggandet kommer inte att synas förrän om några år.

– Nyprodukti­onen går ner från väldigt höga prisnivåer och förväntnin­gar. Kalkylerna gjordes när allt pekade uppåt. Och det är det man gör korrigerin­gar från nu. Prisnivån man har utgått ifrån har egentligen aldrig existerat. Därför kan det vara så att de går ner mer än begagnatbe­ståndet, säger Mats Wilhelmsso­n.

Problemati­ken för unga och ensamma med svag ekonomi att ta sig in på bostadsmar­knaden kommer dock att kvarstå.

– Det har inte skett några förändring­ar. Situatione­n för dem som står utanför marknaden är fortsatt väldigt problemati­sk.

Kan vi vänta oss en 90-talskris?

– Det vi ser är inte den stora kraschen på något sätt. Ännu. Men är

”Frågan duckades i valet”

Enligt Anna Granath Hansson, fastighets­forskare på KTH med inriktning mot bostadspol­itik, har bostadsfrå­gan hamnat i en låsning på det politiska planet.

– Det kommer inte att hända något politiskt som kommer att påverka marknadern­a. Det duckades för den frågan innan valet och det kommer inte att tas tag i den förrän tidigast i vår, säger hon.

– Det finns ingen vision för bostadspol­itiken, det här är marknadsst­yrt helt och hållet.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MATS WILHELMSSO­N. Professor i fastighets­ekonomi på KTH. ANNA GRANATH HANSSON. Forskar inom fastighets­ekonomi. SVÅRBEDÖMT. Trots att läget på bostadsmar­knaden stabiliser­at sig under hösten tornar vissa orosmoln upp sig. och en höjning kan ske redan i vinter. Effekten av detta är ännu oklart men det är normalt redan inräknat i prissättni­ngen. Som högst väntas räntan landa på fyra procent, enligt Wilhelmsso­n.och ingenting tyder på några förändring­ar i närtid. Det som hämmar utveckling­en i nuläget är möjlighete­n att locka bra arbetskraf­t till följd av bostadspro­blematiken.med en tydligare koppling till skuldsättn­ing och lön, har i en del fall ökat hushållens utgifter för boendet och vissa grupper har fått det ännu svårare att ta sig in på marknaden. Men de som köper nu anses klara de lån de har fått.än för det gamla beståndet. Det finns förväntnin­gar och farhågor på vad som ska hända med de nya föreningar­nas ekonomi i framtiden vilket kan spä på ytterligar­e nedgångar.samma uppgång som bostadsrät­terna senaste åren och har en stabilare prisbild. En del småhusprod­ucenter har det dock svårt att få ekonomi i nybyggen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MATS WILHELMSSO­N. Professor i fastighets­ekonomi på KTH. ANNA GRANATH HANSSON. Forskar inom fastighets­ekonomi. SVÅRBEDÖMT. Trots att läget på bostadsmar­knaden stabiliser­at sig under hösten tornar vissa orosmoln upp sig. och en höjning kan ske redan i vinter. Effekten av detta är ännu oklart men det är normalt redan inräknat i prissättni­ngen. Som högst väntas räntan landa på fyra procent, enligt Wilhelmsso­n.och ingenting tyder på några förändring­ar i närtid. Det som hämmar utveckling­en i nuläget är möjlighete­n att locka bra arbetskraf­t till följd av bostadspro­blematiken.med en tydligare koppling till skuldsättn­ing och lön, har i en del fall ökat hushållens utgifter för boendet och vissa grupper har fått det ännu svårare att ta sig in på marknaden. Men de som köper nu anses klara de lån de har fått.än för det gamla beståndet. Det finns förväntnin­gar och farhågor på vad som ska hända med de nya föreningar­nas ekonomi i framtiden vilket kan spä på ytterligar­e nedgångar.samma uppgång som bostadsrät­terna senaste åren och har en stabilare prisbild. En del småhusprod­ucenter har det dock svårt att få ekonomi i nybyggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden