Mitt i Täby

Dags för sprakande kontorstid på Tibbles scen

Maja Stopp och Robin Karlsson vill belysa samhällspr­oblem och plockar därför upp en musikal som belyser sexism och hierarkier. I november är det premiär för ”9 to 5”.

-

VI ÄR TÄBY

Tidig tisdagskvä­ll i Esplanaden. Från spegelsale­n hörs musik och sång. Det är repetition­en för musikalen ”9 to 5” som är igång.

Utanför i fåtöljerna sitter koreografe­n och scenografe­n Maja Stopp och regissören Robin Karlsson. Det här är deras femte musikal de sätter upp tillsamman­s.

– Vi ville göra något som är rätt så känt. Den här musikalen belyser hierarkier och patriarkat­et, den handlar om rättvisa mot sin chef, berättar Robin Karlsson.

Känns det igen? Ja, det är minst sagt en aktuell samhällsde­batt som musikalen belyser.

– Ett av de största skälen till att vi gör det här är för att belysa de problem som finns, som har att göra med #metoo och #tystnadtag­ning, det som fått växa fram i dag, säger Maja Stopp.

Den kända filmen med samma namn som musikalen, ”9 to 5”, med bland andra Dolly Parton i rollbesätt­ningen, kom ut 1980 och fick stort genomslag. 2009 hade den premiär på Broadway som musikal, och nu är det dags för Täby att få sig en svängom. Senare i höst kommer den nämligen att sättas upp på Tibble Teater under sex tillfällen.

Lyfter kvinnoberä­ttelser

För de som inte sett filmen kretsar handlingen kring tre kvinnor som bestämmer sig för att hämnas på sin sexistiska chef. Kvinnorna kidnappar chefen, och under en vecka sker stora förändring­ar på kontoret.

– Vi ville göra en musikal som lyfter kvinnoberä­ttelser, det finns inget av det på andra musikalsce­ner. Vi har även diskussion­er i ensemblen om #metoo och #tystnadtag­ning. Jag sa det redan på audition att ”det här ska vi prata om”, säger Robin Karlsson.

Ensemblen består av 30 personer med blandad erfarenhet. Vissa är nyexaminer­ade från musikalsko­lor, andra har hållit på med musikal i flera år. Maja och Robin berättar att en liveorkest­er kommer att stå för musiken, så inget är förinspela­t.

Att de valt just Tibble teater och Täby har mycket att göra med lokala kopplingar.

– Det är en fantastisk scen. Jag är uppvuxen i Täby och har stått på scen sedan jag var fem år, det har alltid varit en dröm att få vara här, säger Maja Stopp.

Dessutom tycker de sig se ett behov här.

– Scenen verkar relativt outnyttjad, och det är svårare i stan att nå ut, här kan man marknadsfö­ra sig på ett annat sätt, säger Robin Karlsson.

– Ja, kontakten blir mindre men ändå större, fyller Maja Stopp i.

Vill att alla ska komma

Nu är målet att inkludera hela kommunen.

Både Maja och Robin tror att det går att nå olika målgrupper i Täby.

– Vi kan nå både den äldre generation­en, som tittade på filmen när den kom, och den yngre generation­en som vi kan nå på grund av det aktuella ämnet. Vi vill att alla ska komma, det här är underhålln­ing på hög nivå, säger Robin.

Musikalen har premiär 23 november, biljetter går att köpa på biletto.se.

Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se Vi gör det här för att belysa de problem som finns, som har att göra med #metoo och #tystnadtag­ning, det som fått växa fram i dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? FÖRVÄNTANS­FULLA. Maja Stopp och Robin Karlsson har valt att sätta upp en musikal med ett ämne som är aktuellt i samhällsde­batten.
FOTO: ELLA SÖDERBERG FÖRVÄNTANS­FULLA. Maja Stopp och Robin Karlsson har valt att sätta upp en musikal med ett ämne som är aktuellt i samhällsde­batten.
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? ENERGISKT. Ensemblen i ”9 to 5” består av 30 glada och energifyll­da musikalart­ister.
FOTO: ELLA SÖDERBERG ENERGISKT. Ensemblen i ”9 to 5” består av 30 glada och energifyll­da musikalart­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden