Mitt i Täby

Raka spåret för varorna I Norrorts Reko-ring

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Bort med butiker, tillsatser och mellanhänd­er. Tillsamman­s vill de få norrortsbo­r att handla fler lokala produkter.

På parkeringe­n vid Täby Enskilda Gymnasium står tre bilar parkerade. Backluckor­na är öppna och bilarna fyllda med råvaror.

– Vi ser att det finns ett stort intresse av att köpa lokalprodu­cerat, folk vill komma bort från det anonyma, säger grundaren Lina Lönnqvist.

Rörelsen Reko har under några få år blivit allt mer populärt och så kallade Rekoringar finns på de flesta ställen runt om i Sverige. Tanken med Reko är att samla lokalprodu­center och konsumente­r utan mellanhänd­er.

Norrorts Reko-ring är relativt nystartad. De träffas var tredje veckan för att sälja och köpa varor direkt av varandra. Lina Lönnqvist kallar varorna som säljs för ”relationsm­at”.

– Man vet var maten kommer ifrån och det är ofta småskaliga verksamhet­er som säljer. Det fina med det här är att man alltid kan fråga producente­rna. Man vet hur djuren har det och man vet hur grönsakern­a odlas, säger hon.

Minskar matsvinnet

Genom en Facebookgr­upp kan man se vilka producente­r som kommer och vilka råvaror som finns att handla. Är man intressera­d av att handla förbeställ­er man maten och åker sedan och hämtar den på utsatt plats.

– Det är bra för att man minskar matsvinnet. Sen vet handlarna hur mycket som de ska ta med sig eller tillverka, säger Lina Lönnqvist.

”Man får ett större ego”

En av de som är där är äggproduce­nten Daniel Svartling, han lever idag på att sälja sina ägg på olika Rekoringar. Förutom att sälja i Norrort står han också i Norrtälje och Uppsala.

– Jag har trehundra höns och det är det här jag lever på. Det bästa är att man får träffa alla som man säljer till, man får ett större ego, säger han skämtsamt och fortsätter:

– De som handlar kommer ofta och säger att de gillar det man gör och jag har fler som bara handlar ägg av mig och ja, då blir man glad.

Söker fler producente­r

Vinden viner och handlarna fryser, kvällen börjar gå mot sitt slut. Trots att inte många köpare kom och bara tre handlare var på plats på parkeringe­n under kvällen är Lina Lönnqvist hoppfull inför framtiden.

– Vi har fått massa folk på Facebooksi­dan men vi söker med ljus och lykta efter fler producente­r. Får vi fler så tror jag att allt fler känner att de vill handla eftersom varorna ökar. Vi vet att producente­r finns, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? LOKALPRODU­CENTER. Lina Lönnqvist och Daniel Svartling är med i Reko-ringen.
FOTO: MARIA SVENSSON LOKALPRODU­CENTER. Lina Lönnqvist och Daniel Svartling är med i Reko-ringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden