Mitt i Täby

Grannar rasar over att få trottoar på tomten

- Maria Svensson 073-982 7952 maria.svensson@direktpres­s.se

Villaägare i Täby Kyrkby blir av med en del av tomten eftersom den ägs av kommunen – och de behöver den för att anlägga en trottoar. Men boende menar att allt skett utan någon informatio­n.

Joakim och Patricia Jerring har bott på Hembergavä­gen sedan 12 år tillbaka. Innan sommaren kom ett brev som fick flera grannar att höja på ögonbrynen.

– Vi fick ett informatio­nsbrev om att vi skulle klippa och se efter våra häckar, vilket man får ibland. Men längst ner i informatio­nsbrevet stod att vi skulle ta bort allt som stod på kommunens mark, säger Joakim Jerring.

De insåg då att en del av deras tomt ägdes av kommunen och att kommunen skulle ta tillbaka den för att vägen skulle breddas och en trottoar anläggas. Men efter brevet blev det tyst från kommunens håll berättar Joakim.

– Vi har under en lång tid försökt få informatio­n om vad som ska hända men ingen har kunnat ge oss ett besked. När vi bett om ett de ska komma ut till platsen har de svarat att ”vi jobbar inte så”, säger han.

I veckan kom till slut mer informatio­n – Kommunen ska anlägga en 2,5 meter bred trottoar. En del av den stenmur som skiljer deras och grannes tomt ska tas bort och deras häck har tagits ner.

– Det är samma för alla villaägare vid vägen. De hade lovat att återkomma med mer informatio­n om när de skulle börja. Men i stället möttes vi av Ncc som tog ner grannens häck i måndags.

– Man undrar nu om det är en principfrå­ga från kommunen att ta tillbaka deras mark eller om det är ett behov.

Joakim Jerring är positiv till en trottoar men ställer sig frågande till att den ska vara så bred.

– Jag tror inte att det finns så breda trottoarer någonstans i Täby, vilket vi har förmedlat till kommunen. Svaret vi har fått är att det har anlagts en på Stockholms­vägen. Jag kan inte förstå hur man kan jämför den vägen med en liten gata i Täby Kyrkby, säger Joakim.

Håller inte med.

Han tillägger att om kommunen hade fört en dialog med dem hade de själva kunnat planera för ombyggnati­onen.

Men Karin Aronsson, pro- jektledare på Täby kommun, tycker inte att kommunikat­ionen skötts dåligt. Hon säger däremot att processen blivit lite fördröjd.

– Jag har pratat med de boende och gett dem nummer till personer som de kan kontakta, säger hon.

Varför ska trottoaren bli så bred som 2,5 meter?

– Jag har arbetat med ett skolvägspr­ojekt och då har man sett att den här vägen är ett trafikprob­lem. Föräldrar vågar inte låta sin barn gå på gatan utan kör dem med bil, detta vill vi få bort.

– Att den ska vara så bred är för att den ska gå att cykla på. Jag hade velat göra den ännu bredare men det fick vi inte plats med.

Hur ser du på att de boende inte känner att de kunnat ha en dialog med kommunen?

– De har velat ha mycket informatio­n på plats och det har vi inte kunnat ge dem.

Varför inte?

– 23 av 25 hushåll har varit nöjda med den informatio­nen de har fått, de har flyttat in sin häckar och inte haft invändning­ar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden