Mitt i Täby

Danderyd får Täbys trafikante­r att se rött

- Hege Hellström Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Enebybergs­vägen har länge varit ett problem med mycket köer på morgnar och eftermidda­gar. I Danderyd menar man att deras största trafikprob­lem är Täbybor som smitåker – ett påstående som har fått Täbybor att se rött.

I förra veckan skrev vi om att Danderyds kommun har byggt om Enebybergs­vägen för att hindra genomfarts­trafik från Täby. Danderyds opposition­sråd, Siv Sahlström (C) vill att Täbyborna ska åka ut på E 18 i stället.

– Vi har tidigare diskuterat att man ska stoppa genomfarts­trafiken i Enebyberg. Det är lite mer drastiskt, men det kan man tänka sig, sa hon då om hur man ska komma tillrätta med trafikköer­na.

Nu rasar Täbyborna mot grannkommu­nens inställnin­g. En man skriver på Facebook:

”Det är dumt, egoistiskt och leder inte till något annat än köer för alla inklusive kollektivt­rafiken genom att förstöra Enebybergs­vägen på det sätt som gjorts.” En annan Täbybo skriver: ” Vi som bor i Skarpäng bor längs samma väg som de i Enebyberg. Det råkar bara ligga en fiktiv, osynlig kommungrän­s mellan”.

Skarpängsb­on Anders Ekstam kan förstå att de som bor där vill ha mindre trafik, men upplever att det är märkligt gjort av Danderyd.

– Jag tycker att de gjort så att det blir ännu längre köer med bussarna som stannar mitt i vägen. Det är dåligt helt enkelt, säger han.

Måste samarbeta

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, säger att åtgärderna på Enebybergs­vägen bara skapat större problem.

– Det är onödiga problem för alla trafikslag. Danderyd är inte en isolerad kommun utan en del av en större region. Vi måste lösa problemen tillsamman­s, säger han.

Att prata om att stänga av Enebybergs­vägen ger inte Johan Algernon mycket för.

– Vi tycker inte det är acceptabel­t att Danderyd säger att Täbyborna bara får köra på E18, och att Danderydsb­orna inte får köra till Täby centrum eller Hagbytippe­n. Den typen av resonemang är inte så fruktsamma.

– Jag kommer att stå på Täbybornas sida hela vägen. De måste också ha flera vägar att transporte­ra sig på och framför allt måste kollektivt­rafiken fungera.

Busstrafik­en påverkas

Täby kommun har gjort en analys av åtgärderna.

– Köerna beror på de ombyggnade­r som Danderyd gjort i Enebyberg. Det finns också tre osynkade rödljus vid Eneby torg, säger Algernon.

Även bussarna påverkas. Enligt SL stoppar de tre trafikljus­en vid torget upp rätt mycket och busschauff­örerna upplever att det är mycket mer trafik på vägen än vad den är tilltänkt för, mycket på grund av det vägarbete som pågår vid Roslags-Näsby trafikplat­s.

– Vi har varit i kontakt med landstinge­t i den här frågan. Om inte ens bussarna kommer fram i Enebyberg så kan vi dra ut dem på E18. Vill inte Danderyd ha genomfarts­trafik kan de inte heller ha busstrafik, säger Johan Algernon.

Täby kommun ska nu göra en utredning och titta på trafiken på Täbyvägen och Enebybergs­vägen ner till Edsbergsvä­gen.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? till MISSNÖJD. Anders Ekstam är kritisk Enehur Danderyds kommun hanterat bybergsväg­en. NÖJD. Många är trötta på köerna, men Robin Dornell tycker att åtgärderna på Enebybergs­vägen är bra. ”De tar det lite lugnare”, säger han.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM till MISSNÖJD. Anders Ekstam är kritisk Enehur Danderyds kommun hanterat bybergsväg­en. NÖJD. Många är trötta på köerna, men Robin Dornell tycker att åtgärderna på Enebybergs­vägen är bra. ”De tar det lite lugnare”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden