Mitt i Täby

De tar podden med en Klackspark

Bajaren Jeanette Rådström och gnagarna Anna Pierre och Malin Hägg utgör podcasten Klackspark. Varje vecka stöter och blöter de fotbollssu­pporterkul­turen. Nu sträcker de ut en hand till andra kvinnliga fotbollsfa­ns. SUPPORTERL­IVET. De delar erfarenhet­er: ”

- Johann Bernövall

För att hitta rötterna till det som blivit en populär fotbollspo­dcast så behöver man vrida tillbaka klockan över tre år.

Ingen av de tre poddmedlem­marna kände vid tiden varandra men blev i egenskap av engagerade kvinnliga supportrar sammanförd­a av gemensamma vänner.

Malin Hägg och Anna Pierre, AIK-supportrar samt Jeanette Rådström, Hammarbydi­to, inledde sin kommunikat­ion i en chattråd.

– Tråden blev ett forum där man kunde skriva av sig i frustratio­n. Vi insåg snabbt att vi hade många liknande erfarenhet­er. Idén om en podcast föddes ur något som någon skrev halvt på skämt i den där tråden. Men till slut gjorde vi slag i saken, säger Anna Pierre som beskriver responsen från supporterv­ärlden som i stort sett enbart positiv sedan dag ett.

Och responsen har med tiden blivit interaktiv. Att vara kvinnlig fotbollssu­pporter är att vara i minoritet och en del i poddens verksamhet är idag att ingå i ett nätverk av kvinnliga fotbollssu­pportrar.

”Enklare än ett gäng killar”

Flera gånger har lyssnare som är supportrar till lag i andra delar av landet hört av sig och fått hjälp att hitta en väg in till att engagera sig i klubben i deras hjärta.

– Ett exempel på hur det kan funka är mitt eget. När jag lärde känna Anna så gick jag mest på hemmamatch­er. Tack vare henne så började jag följa med på betydligt fler bortaresor. Det är enklare än att slå sig ner hos ett gäng killar och kräva att bli en i gänget, säger Malin Hägg.

– Är det något budskap vi vill skicka ut så är det att kvinnliga supportrar som är sugna på att börja gå på fotboll ska höra av sig till oss, lägger Anna Pierre till.

Att podden delvis började ur ett behov av att få ur sig frustratio­n har sina skäl.

Man verkar som fotbollssu­pporter i en manligt dominerad värld som ibland förknippas med våld och hat.

– Att både kalla sig feminist och fotbollssu­pporter kan förbrylla vissa. Och visst, man kan uppleva motvind ibland. Samtidigt så är vi väldigt många som står för en positiv supporterk­ultur, säger Jeanette Rådström och får medhåll av kollegorna.

Orimliga krav på kvinnor

Samtidigt menar de att det ibland ställs orimliga krav på kvinnliga supportrar, att de alltid ska uppträda exemplaris­kt.

Enligt dem finns bara finns ett effektivt sätt att få bukt med de problem som faktiskt finns på fotbollslä­ktarna.

– Det handlar om att klubbarna måste fortsätta sitt långsiktig­a dia- logbaserad­e arbete och att de individer som förstör måste lagföras. Att kollektivt bestraffa och använda sig av repression kommer aldrig lösa något, säger Anna Pierre.

De spelar in ett nytt avsnitt i stort sett varje vecka och har gjort så i tre år. Det blir många timmar, men de har inga problem att fylla utrymmet med snack om primärt allsvensk fotboll.

Ofta har de gäster från olika delar av fotbollsvä­rlden. Ett favoritavs­nitt som de vill lyfta fram är det hundrade (!). Det spelades in live på en bar inför publik och gästades av den förre Hammarby-spelaren Petter Andersson.

– Petter är en otroligt stor favorit hos mig. Och det blev ett jättelycka­t avsnitt där han, innan någon annan media hade fått nys om det, pratade om sitt projekt, där han hjälper unga spelare att nå sin fulla potential, säger Jeanette Rådström.

Att både kalla sig feminist och fotbollssu­pporter kan förbrylla vissa.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SUPPORTERS­NACK. Bajaren Jeanette Rådström och gnagarna Anna Pierre och Malin Hägg utgör podcasten Klackspark
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SUPPORTERS­NACK. Bajaren Jeanette Rådström och gnagarna Anna Pierre och Malin Hägg utgör podcasten Klackspark
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden