Mitt i Täby

Frej Vikings: ”Vi är en av de yngre klackarna”

- Lotten Engbom

När IK Frej spelar sina matcher ekar ljudet från klacken ”Frej Vikings” över Vikingaval­len. Själva tror de att de är en av de yngsta klackarna.

Ett 30-tal personer står i regnet och hejar fram IK Frej till 1-1 mot Jönköping Södra. Frej- flaggor vajar, det sjungs och bankas på en trumma. Klackledar­en Wilhelm Blomqvist Mohage håller i en megafon och vrålar ut hejaramsor. Han är bara 13 år, men ändå är han inte en av de yngsta här.

– Vi har några som är åtta, och de äldsta är kanske typ 50. Vi är nog en av de yngre klackarna i Sverige, säger han och får medhåll av Eric Nissler, 8 år.

Själv har han varit klackledar­e i två år. I år är de fler än innan som sluter upp innan match.

– Det är väl fler som tycker att det är kul att stå och skrika. Det är en kul sak att göra, och så måste man heja fram sitt lag, säger Wilhelm Blomqvist Mohage.

I år har klacken också förstärkts med en trumma som gör att Frej Vikings hörs ännu mer över Vikingaval­len. Dessutom, påpekar Wilhelm, är det lättare att hålla takten när trumman finns.

Han ler när det kommer på tal att de inte verkar vara en särskilt bråkig klack.

– Vi slåss inte, vi är mer en snäll klack.

Hur går det då för laget? Frej ligger just nu elva i tabellen, med bara en poäng ner till kvalplats. Men Wilhelm Blomqvist Mohage är hoppfull.

– Jag tror att de klarar sig helt utan kval, säger han.

 ??  ?? HEJAR. Wilhelm Blomqvist Mohage leder sångerna i klacken.
HEJAR. Wilhelm Blomqvist Mohage leder sångerna i klacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden