Mitt i Täby

Stockholms­husen snart klara HYRESRÄTTE­R.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Fyra år har gått sedan Stockholms­husen lanserades. Nu står två projekt klara och ytterligar­e fyra väntas startas inom kort.

Stockholms­husen lanserades av Stockholms stad i början på förra mandatperi­oden som en lösning på segdragna byggtider och höga hyror. Nu, fyra år senare, står snart de första projekten klara.

Det handlar om ett lamellbygg­e i Rågsved om 70 lägenheter och sju punkthus i Tensta som omfattar totalt 172 lägenheter.

Inflytt beräknas i båda projekten till våren 2019.

– Vi som jobbar i projektet tycker att det är ett av det viktigaste uppdragen som finns i Stockholm, säger Bengt Rehn, projektkoo­rdina- tor och ordförande i styrgruppe­n för Stockholms­husen.

Totalt har det planerats att 35005000 bostäder ska byggas i staden enligt Stockholms­hus-principen. Det innebär bland annat en enhetligar­e utformning av husen samt en effektivar­e plan- och byggproces­s.

Kritik mot utformning

I nuläget befinner sig totalt 3 700 lägenheter enligt modellen i rullning och det jobbas för att ytterligar­e 1 000 lägenheter ska sättas i gång i planeringe­n för att klara de övre målen till 2020.

Men projekten har inte fortlöpt friktionsf­ritt.

Husen har bland annat fått kritik för sin utformning, fördröjnin­g och att det uttalade syftet med lägre hyror troligtvis inte kommer att kunna uppfyllas.

– Det finns alltid utmaningar när man jobbar i stora projekt. Eftersom vi har en stor volym har målet varit att få de olika aktörerna att samarbeta. Men visst har också enskilda projekt överklagat­s, det är så verklighet­en ser ut, säger Bengt Rehn.

Vad hyrorna blir är ännu inte klart. Men enligt tidigare uppgifter beräknas de på flera håll bli högre än förväntat.

Staden vill inte kommentera hyresnivåe­rna med hänvisning till pågående hyresförha­ndling. Men vissa av projekten väntas få statligt investerin­gsstöd som ska kunna möjliggöra lägre hyresnivåe­r.

”Sänka produktion­skostnader”

Att standarden i lägenheter­na skulle påverkas av den lägre hyresambit­ionen anser Bengt Rehn är en felaktig slutsats.

– Man har egentligen inte dragit ned standarden. Utan vi har i stäl- let utifrån varje entreprenö­rs byggsystem jobbat med att sänka produktion­skostnader­na. Vårt genomtänkt­a gestaltnin­gskoncept skapar en trygg målbild för alla, säger han.

Bostadsbor­garrådet Ann-Margarethe Livh ( V) är nöjd med att de första Stockholms­husen snart står klara. Hon tror att bostäderna, när allt planerat är byggt, kommer att få effekt på hela hyresmarkn­aden framöver.

– Hittills har allt blivit som jag har tänkt mig. Vi är inte bara ute efter att pressa hyror i Stockholms­husen. Det här påverkar hela hyresbilde­n, att man kan bygga med pressade kostnader, säger Ann-Margarethe Livh.

 ?? ILLUSTRATI­ON: FAMILJEBOS­TÄDER FOTO: GOOGLE MAPS FOTO: PRESSBILD ?? TENSTA. Visionsbil­d av kvarteret Ledinge i Tensta. Byggare är Svenska Bostäder. NÖJDA. Avgående bostadsbor­garrådet Ann-Margarethe Livh (V) ser Stockholms­husen som ett föredöme. Bengt Rehn, projektkoo­rdinator och ordförande i styrgruppe­n för Stockholms­husen, är nöjd med utfallet.
ILLUSTRATI­ON: FAMILJEBOS­TÄDER FOTO: GOOGLE MAPS FOTO: PRESSBILD TENSTA. Visionsbil­d av kvarteret Ledinge i Tensta. Byggare är Svenska Bostäder. NÖJDA. Avgående bostadsbor­garrådet Ann-Margarethe Livh (V) ser Stockholms­husen som ett föredöme. Bengt Rehn, projektkoo­rdinator och ordförande i styrgruppe­n för Stockholms­husen, är nöjd med utfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden