Mitt i Täby

Promenera till vänster när du delar väg med cyklister

- Annika cyklist och fotgängare

Gunnar Edlund fick lära sig i skolan att gå till vänster på gång-och cykelbanor redan för 50 år sedan. På 90-talet fick man i skolan lära sig att gå till höger, och det har man sannolikt fortsatt med eftersom ca 80 procent går till höger. Det blir inte lätt att vända den skutan, vilket Björn Sandberg konstatera­t.

Med anledning av detta undrar jag vilken sida signaturen Kyrkbybor går på. Går man till vänster blir man inte omkörd av några cyklister, man möter dem i stället.

Sedan kan man ju konstatera att Täby kommun inte hade en enda cykelbana innan man började bygga i Ullna. De befi ntliga gång och cykel-

Det är inte alltid så lätt för fotgängare att förstå att det kan komma cyklister på deras promenadvä­g.

vägarna är alldeles för smala och dåligt skyltade. Det är inte alltid så lätt för fotgängare att förstå att det kan komma cyklister på deras promenadvä­g. Jag blev riktigt besviken när vägen från Visinge mot kyrkbyn var klar. Här samsas gående, joggare med och utan barnvagn, inlines, cyklar, rullskidor med mera.

När det ändå byggdes en så viktig gång-och cykelväg, kunde man inte ha kostat på sig att göra den bredare med tydlig åtskillnad mellan gående och övriga trafikante­r?

Jag tror att många som går till höger aldrig cyklar, så de förstår inte riktigt varför det är bättre att gå till vänster. Själv cyklar jag mycket i stället för att ta bilen och skulle aldrig, för min egen säkerhet, gå på höger sida.

 ??  ?? Förra veckan.
Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden