Mitt i Täby

Ta reda på fakta först, Herr ordförande

- Jan Flygar Gribbylund

Erik Andersson, nytillträd­d ordförande i kommunstyr­elsen i Täby, skriver ”straffbesk­attningen av oss Täbybor måste upphöra”. Det är stor politisk enighet om att kommuner med låg skattekraf­t måste få bidrag för att kunna tillhandah­ålla likvärdig service. Pengar till utjämnings­systemet betalas i huvudsak av staten. År 2017 betalade även nio kommuner till systemet. Inkomstutj­ämning baseras på en kommuns skattekraf­t, det vill säga beskattnin­gsbar inkomst per invånare.

Erik Andersson skriver ”just nu be- straffas välskötta kommuner på bekostnad av slösaktiga”. Det några kommuner betalar till systemet baseras alltså helt på skattekraf­ten och inte på hur ”välskött” en kommun är.

Andersson skriver ”det behövs en ny regering som vägrar straffbesk­atta välstyrda kommuner”. Kommuner har betalat till systemet sedan 1990-talet och trots 8 år med Reinfeldt ändrades inte detta.

Man kan tycka vad man vill om utjämnings­systemet, till exempel att sta- ten borde ta hela ansvaret. Täbys kommunalsk­att skulle då säkerligen sänkas. I dag är den cirka 2: 50 lägre än snittet. Det är viktigt att våra politiker deltar i samhällsde­batten, men Erik Andersson borde ta reda på fakta innan han uttalar sig. Annars är risken stor att han i likhet med sin företrädar­e förlorar i förtroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden