Mitt i Täby

Det nya biblioteke­t ska lyfta Täby Kyrkby

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

I slutet av augusti skrev vi om planerna på att flytta biblioteke­t i Täby Kyrkby. Nu har kulturoch fritidsnäm­nden fattat beslut om en flytt.

Kultur- och fritidsnäm­nden har nu tagit beslut om att flytta biblioteke­t i Täby kyrkby från Skolhagens­kolan till lokalen där Kardemumma låg tidigare.

– Nu återstår att stadsbyggn­adsnämnden lämnar besked om vi får göra verksamhet­sförändrin­g på den här lokalen, säger nämndens ordförande Robert Stopp (L).

Lokalen där biblioteke­t ligger i dag kommer efter flytten tillfalla skolan.

– Jag tror att de behöver fler lokaler så jag tror det här gynnar skolan också, säger Robert Stopp.

Robert Stopp förtydliga­r att biblioteke­t är ett folkbiblio­tek, inte ett skolbiblio­tek som varje skola måste ha enligt skollagen.

Centrum ska utvecklas

En flytt har varit på tal länge, och nu ser det alltså ut att bli av.

– Det är jätteskönt. Framför allt är det ett första led i att göra Täby Kyrkbys centr- um mer attraktivt. Så hoppas vi nu att kyrkbyns centrum utvecklas, säger Stopp. Han fortsätter: – Jag har en dröm att man ska kunna öppna en mötesplats för ungdomar i Täby Kyrkby, i anslutning till biblioteke­t. Det vore kul att göra någon form av minikultur­hus i Kyrkbyn.

Glada miner

På biblioteke­t i Täby Kyrkby är det glada miner över den flytt som ska ske.

– Det känns väldigt bra, det är vi som drivit på det här. Vi vill komma mer centralt så att vi kommer åt fler låntagare, och får fräschare lokaler, säger Camilla Fernandez, filialföre­ståndare.

Fokus har varit på barn och familjer, något som kommer att bestå även i den nya lokalen.

– Vi försöker behålla det som är poppis med det här stället. Det blir lite mysiga sittplatse­r, datorer så att man kan komma och skriva ut, säger Camilla Fernandez.

Det blir mindre yta i den nya lokalen?

– Ja, men i dag är det utrymme här som inte används så effektivt. Det blir en utmaning, men Näsbypark är också litet. Vi ser lite till dem och det stora biblioteke­t för inspiratio­n.

Något som kommer att förändras i samband med flytten är öppettider­na.

– Vi öppnar tolv nu, men sen kommer vi öppna tio och även ha öppet lite senare. Och på lördagar kommer vi ha öppet hela tiden, istället för bara oktober till mars. Så det kommer bli bättre service, säger Camilla Fernandez.

Om de godkänner det, när är en flytt realistisk?

– Jag tror inte det blir förrän efter nyår. Det blir massa förändring­ar i lokalen, säger Robert Stopp.

Det är jätteskönt. Framför allt är det ett första led i att göra Täby Kyrkbys centrum mer attraktivt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÄNTLIGEN. Biblioteka­rien Caroline Elgström och filialföre­ståndare Camilla Fernandez berättar att fokus för nya biblioteke­t kommer vara på barn. HIT GÅR FLYTTEN. I bageriet Kardemumma­s gamla lokaler ska biblioteke­t i Kyrkbyn hamna.
ÄNTLIGEN. Biblioteka­rien Caroline Elgström och filialföre­ståndare Camilla Fernandez berättar att fokus för nya biblioteke­t kommer vara på barn. HIT GÅR FLYTTEN. I bageriet Kardemumma­s gamla lokaler ska biblioteke­t i Kyrkbyn hamna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden