Mitt i Täby

Bökande vildsvin en plåga för golfklubbe­n

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

På Arninge golfklubb misstänker man att en vildsvinsf­amilj har flyttat in, och det ställer till det rejält. Nu vill klubben att vildsvinen ska skjutas av.

Under den senaste månaden har Arninge golfklubb haft sviniga problem på deras grönområde­t. På fairway har vildsvin bökat upp det annars gröna området.

– Det blir ju allt vanligare på golfbanor så det kom inte som en överraskni­ng. Men de förstör ju en hel del, säger golfklubbe­ns direktör Lars Nordlöf.

Klubben har arbetat med att lösa problemet i en månad, men utan att få något gehör.

– Vi har kontaktat kommunens viltvårdar­e och det kommer äntligen att göras något åt problemen under nästa vecka, säger Lars Nordlöf. Exakt vad som ska göras är i skrivande stund oklart.

Kan bo på banan

Om problemen ändå kvarstår så överväger klubben att sätta upp viltstängs­el för att få bukt med djuren.

– Problemet är att vi misstänker att de bor på golfbanan och sätter vi då upp viltstängs­el så stänger vi ju bara in dem. De måste skjutas av eller försvinna innan vi kan göra något annat, säger han

– Man är ganska maktlös. Ju längre tid det går desto mer förstör de.

Kommunens viltvårdar­e Jan Ledberg menar att de arbetar med problemet på golfbanan men säger att det kan ta tid.

– Jag är fullt medveten om problemet men det är ju säkerhetsa­spekter. De har inte sett själva djuret utan bara att de har bökat. Det finns inte bara vildsvin i området utan det kan vara grävling också, säger han.

Hur kommer ni att lösa problemet?

– Vi försöker att komma åt dem och ta bort dem. Eftersom det är nattdjur och kvällarna är ganska mörka nu så det tar tid att utrota dem, säger han.

Ledberg berättar att det är tre vildsvin som blivit överkörda i området, två kulting- ar och en galt. Han menar att vildsvinss­tammen har ökat de senaste åren och att det är en sak att de är på golfbanan men att det stora problemet skulle vara om det kom in i bostadsomr­ådet.

– Det ökar, men vi har blivit förskonad från de som har kommit från Vallentuna. Skräcken är om vi får in dem på tomtområde­n. För ett år sen hade vi bök på viltspåret vid Kyrkbyn men de har vi inte sett i år. Men vi har ögon och öronen öppna, säger han.

Vad ska man tänka på om man bor i området?

– Folk har lösa hundar och där finns en risk att hundarna ger sig iväg och möter en sugga. Hon kommer alltid att försvara sina barn, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? OROAD. Lars Nordlöf är orolig över att vildsvinen förstör banan.
FOTO: LOTTEN ENGBOM OROAD. Lars Nordlöf är orolig över att vildsvinen förstör banan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden