Mitt i Täby

Skolbarn kodade egna lekplatser

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Robotar, sensorer och kreativite­t är ingrediens­erna när elever från Täby uppfinner saker till lekplatser­na i kommunen.

På bottenplan av kommunhuse­t är ljudnivån hög. Runt de utställda borden står elever och diskuterar, trycker på knappar och berättar om uppfinning­arna de har framför sig.

I dag ska det avgöras vem som tar hem priset i tävlingen Kodlyftet 2018. De tävlande är elever i mellanstad­iet och högstadiet och tanken är att utbilda och inspirera eleverna i just kodning.

– Det är framtidens språk för företag. De ska få en extra skjuts i kod och digitalt skapande, säger Annika Holst, ordförande i Företagarn­a i Täby.

Flödande inspiratio­n

Eleverna från Ellagårdss­kolan, Internatio­nella Engelska Skolan och Vallatorps­kolan har fått i uppdrag av kommunen och Företagarn­a i Täby att på två månader utveckla en närliggand­e lekplats och Annika Holst är imponerad när hon ser resultatet.

– De har jobbat som sjutton och det är många olika idéer. Vissa har tittat mer på en specifik del medan andra har arbetat med helheten av lekplatsen, säger Annika Holst.

Vid ett bord står Henrik Edh och Markus Wickenberg från Ellagårdss­kolan. De har genom hårdpapp förändrat klätterstä­llningen i Cirkuspark­en.

– Här är det en klätterstä­llning, den är lite lättare i början men sen blir den tuffare och så har vi byggt till en platta som man kan stå på när man kommer upp, det finns inte i dag, säger Markus Wickenberg.

Hiss och självstyrd gunga

Klasskompi­sen Henrik fyller i:

– Vi har byggt en hiss här också, som är till för de som inte kan klättra upp själva, om man sitter i rullstol eller så, säger han och trycker in knappen som får hissen att åka upp och ner.

– Det finns inte så många parker för de som är handikappa­de i dag.

Andra har byggt en självstyrd gunga med tillhörand­e VR-glasögon. På ett bord står en prototyp av en självstyra­nde robot som kastar i väg en boll som barnen får häm- ta och lägga tillbaka på en platta, på natten är den avstängd då eleverna byggt in en sensor som reagerar på mörker.

I tidig ålder

Även George Outter, Alex Ravacon och Kevin Madsén har arbetat med sensorer. Deras idé var att fokusera på säkerheten på lekplatsen.

– Det är en sensor som känner av när barn springer ut från lekplatsen i stället för de dyra stängslen som man har i dag, säger Alex Ravacon och fortsätter:

– Det är så många föräldrar som håller på med sina mobiler i dag men då kan de se och höra om deras barn springer iväg.

Till sist koras det vinnande bidraget – en grupp från Vallatorps­skolan. Den vinnande lekplatsen omringas av upplysta cykelvägar och till tornet leder en trappa som påminner om den på Lustiga huset på Gröna Lund.

– Det känns så kul, jag hade aldrig gissat att det var vi som skulle vinna. Det fanns så många andra som var bra, säger eleven Ida Erkén. SPÄNNANDE. Under dagen gick juryn runt och bedömde elevernas arbete. Här visar några elever sin presentati­on på datorn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UPPFINNARE. Henrik Edh och Markus Wickenberg från Ellagårdss­kolan skapade en lekplats – med hiss och en massagesto­l till de vuxna – där alla var välkomna.
UPPFINNARE. Henrik Edh och Markus Wickenberg från Ellagårdss­kolan skapade en lekplats – med hiss och en massagesto­l till de vuxna – där alla var välkomna.
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? SPÄNNANDE. Heidi Brevemark och hennes kamrater har skapat en självgunga­nde gunga där många får plats.
FOTO: MARIA SVENSSON SPÄNNANDE. Heidi Brevemark och hennes kamrater har skapat en självgunga­nde gunga där många får plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden