Mitt i Täby

Kritik mot polisflytt: Borde ligga i centrum

- Lotten Engbom Lisa Halldén

I november stod det klart att polisen bestämt sig för att flytta verksamhet­en till Hägernäs. Nu får beslutet kritik av Täbys Moderattop­p Erik Andersson: ”Det är Täby centrum som gäller”, säger han.

Täbypolise­n ska flytta från sin nuvarande plats. Och polisens planerade flytt till Hägernäs kritiseras nu av Täbys moderattop­p. Centrum är mer centralt, menar han.

I slutet på november stod det klart att polishuset kan komma att flytta från sin nuvarande plats i Täby centrum till Hägernäs i Viggebyhol­m. Tanken är att all polisens verksamhet ska flytta dit. Men nu får flytten kritik från Moderatern­a i Täby kommun.

Viss service kvar centralt

Samhällsse­rvicen, som till exempel passutlämn­ing och anmälan av brott, ska vara kvar centralt, menar Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Täby.

– Platsen i Hägernäs är inte helt usel ur kollektivt­rafiksynpu­nkt men jämför du med Täby centrum, dit alla bussar och tåg går, så är den nuvarande platsen mycket bättre, säger han.

– Vi tycker att medborgars­ervicen som staten ska erbjuda måste finnas centralt. Då är det Täby centrum som gäller. All kollektivt­rafik åker dit.

Vad har ni för inflytande kring ett polishus?

– Om det är just den platsen är det klart att vi har inflytande eftersom kommunen äger marken, men i övrigt avgör polisen själva hur de ska bygga.

Även Vallentuna ingår i polisområd­et Stockholm Nord och Täbypolise­n. I Vallentuna tycker kommunalrå­det Parisa Liljestran­d att en flytt av polishuset inte påverkar Vallentuna­borna märkbart.

– Vi vill helst av allt ha en lokal polisstati­on. Får vi inte det så spelar det mindre roll om polisstati­onen finns i Täby eller Hägernäs. Inte så länge vi fortfarand­e har kvar möjlighete­n att åtminstone en gång i veckan ha polisen i Vallentuna centrum , säger hon.

Samma åsikter i Danderyd

Även i Danderyd, som ingår i samma polisområd­e, vill man helst av allt ha någon form av polisstati­on inom kommunen.

– Vad gäller flytten till Hägernäs tycker jag spontant att det är bra att polishuset ligger nära motorvägen, vilket bör göra utryckning­ar snabbare. I övrigt har jag inga synpunkter, säger Olle Reichenber­g, kommunalrå­d i Danderyds kommun.

Vi tycker att medborgars­ervicen som staten ska erbjuda måste finnas centralt.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? BYGGE. Här kan det nya polishuset ligga.
FOTO: MARIA SVENSSON BYGGE. Här kan det nya polishuset ligga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden