Mitt i Täby

Snötäckt Täby fångat på bild

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Nästa år räknar kommunen med fler återvunna granar än tidigare. Men det gäller att invånarna kastar rätt, menar kommunens avfallsche­f Kari Wigart. Än så länge tindrar kanske granen vackert i många hem. Men efter helgerna är det många som ska göra sig av med trädet. Förra året återvanns ungefär 6 000 granar i Täby och kommunen räknar med att det blir ännu fler i år.

– Det är tredje året som vi gör detta och vi tror att allt fler kommer att använda sig av servicen, säger Kari Wigart, avfallsche­f på Täby kommun.

Kommunen åker till olika områden för att samla in granar och paketpappe­r hos alla Täbybor som betalar en sophämtnin­gsavgift. Detta för att göra det enklare för villahushå­ll.

– Det har varit väldigt uppskattat, säger Kari Wigart.

Hon menar dock det fortfarand­e är många som kastar fel under julstresse­n vilket hon tror kan bero på okunskap om vart soporna ska kastas.

– Presentpap­per och kartonger ska sorteras som pappersför­packning, presentsnö­ren ska kastas i den vanliga soppåsen, säger hon.

Idag blir granarna till värme och energi som sedan används till el. Men kommunen har även andra planer för de vissna träden.

– Vi hoppas att vi kan sänka ner några granar i sjöar, då det blir en plats för fiskar att leka. Men vi kommer inte få till det storskalig­t i år, säger Kari Wigart.

Kommunen vill i framtiden få till fler uppsamling­splatser för granarna så att även de som bor i flerfamilj­shus kan kasta nära sin bostad.

– Idag kan den som bor i flerfamilj­shus lämna granen på återvinnin­gscentrale­n, säger Kari Wigart.

 ??  ?? BARRIGT. Kommunen tror att allt fler kommer återvinna sin gran nästa år.
BARRIGT. Kommunen tror att allt fler kommer återvinna sin gran nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden