Mitt i Täby

Krönika: Vad kommer hända med falukorven?

KRÖNIKA. Förändring­ens vindare blåser när det gäller matvaruhan­deln. Men är det endast negativt? Det frågar sig vår gästkrönik­ör Roger Persson.

- ROGER PERSSON Gästkrönik­ör

–God dag fru Andersson, vad får det lov att vara idag?

– God dag herr Edlund, jag skulle bara vilja ha några skivor kalvlever och lite bacon.

– Det ordnar vi. Önskar fru Andersson hemkörning?

– Jag tack, som vanligt. Adjö herr Edlund

Så kunde det låta i mitten av 1960-talet i den speceriaff­är där jag jobbade extra som springpojk­e efter skolan. Ett kul första jobb där man fick köra ”flakmoppe”. Och jag ska villigt erkänna att jag i anställnin­gsintervju­n ljög och sa att jag var 15 fast jag inte ens hade hunnit fylla 14 år. Men jag var lång och knappast blyg, inte ens på den tiden, och mopeden hägrade.

Den lilla speceriaff­ären där jag jobbade i ett industrisa­mhälle i hjärtat av Östergötla­nd är givetvis historia sedan lång tid tillbaka. Vi köper livsmedel på ett annat sätt idag. Stormarkna­der med ett enormt varuutbud tävlar om våra inköpsbeho­v. Det slående är att hemkörning, som jag sysslade med som tonåring, åter är på tapeten men nu handlar det om att tillfredss­tälla helt andra behov. Det som körs ut nu är varor, eller ofta hela middagar, som vi kunder beställt via vår dator eller telefon.

Men förändring­ens vindar blåser åter igen över detaljhand­eln i allmänhet och matvaruked­jorna i synnerhet. ICA:s Sverige-vd Anders Svensson har i en artikel i dagspresse­n nyligen (SvD Näringsliv 11 dec) meddelat att butikskedj­an kommer att ”genomföra en rejäl omorganisa­tion”. Enligt Svensson handlar det om att livsmedels­handlarna måste anpassa sig till ett annat utbud och samtidigt möta kundernas digitala vanor.

De förändring­ar som Anders Svensson, och säkert fler av hans kollegor i matvaruhan­deln, siktar mot är att sälja färdiga portioner och varm mat. Antalet stora livsmedels­butiker som bakar pizzor, säljer hamburgare eller erbjuder en platta färsk sushi kommer säkerligen inom några år att vara fler än butikerna såsom vi känner dem idag. Vad händer då med torskrygge­n i fiskdisken eller falukorven bland charkvaror­na? Är det snart slut på möjlighete­n att känna, lukta och klämma lite på de ”lösa” varor man är på jakt efter för en tisdagsmid­dag?

Det var bättre förr säger säkert många och fnyser åt ”nymodighet­erna” men jag tror att butikerna gör rätt. Jag köper visserlige­n själv aldrig mat via nätet och jag vill in i butiken och välja. Det är en del av hela matuppleve­lsen. Men andra, säkert yngre än vad jag är, har andra inköpsvano­r. Att köpa en nygräddad pizza tillsamman­s med mjölken, apelsinern­a och en flaska mineralvat­ten förenklar för många. Eller få en färdigpack­ad matkasse hemkörd till dörren för att slippa parkerings­problem och långa kassaköer. När jag själv stod där i igår och väntade tänkte jag; nu skulle jag haft en flakmoppe, kört hem varorna till vår ytterdörr och ringt på. När min fru hade öppnat skulle jag ha sagt ”hemleveran­s frun” och tåligt väntat på min 50-öring i dricks. Allt går igen på något sätt.

Vi hörs och ses i vimlet.

Det som körs ut nu är varor, eller ofta hela middagar, som vi kunder beställt via vår dator eller telefon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden