Mitt i Täby

Omtalat ödehus i Täby ska säljas

Redan 2015 var ödehuset i Ensta på tapeten, då grannar klagade på att tomten var misskött. Nu är huset till salu – för sju miljoner kronor. Men vad som ska hända på tomten återstår att se.

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Oklippt gräs, graffiti och irriterade grannar. Det omdiskuter­ade ödehuset i Ensta i Täby ligger nu ute till försäljnin­g för miljonbelo­pp.

Mitt bland villorna i Ensta står det kvar. Det så kallade ”ödehuset”, som sticker ut något bland de närliggand­e villorna i området.

Huset har också mötts av klagomål från grannar, som TäbyDirekt rapportera­t om tidigare.

Nu tycks en förändring av tomten vara på gång, då huset ligger ute till försäljnin­g – för drygt sju miljoner kronor.

– Det är ett dödsbo och säljaren bor inte Stockholm. Det är inte ofta man säljer ett sådant här hus, och i ett sådant här läge är det väldigt ovanligt, säger Mikael Andersson på Svenska Mäklarhuse­t i Täby.

Huset som byggdes 1952 är på 78 kvadratmet­er stort, men enligt mäklaren så är det tomten på 1660 kvadratmet­er som är av intresse för framtida köpare.

– Det är ju främst tomten vi säljer. Huset kräver en jätterenov­ering, men vad köpare vill göra med tomten eller huset är svårt att spekulera i, säger Mikael Andersson.

Huset kräver en jätterenov­ering, men vad köpare vill göra med tomten eller huset är svårt att spekulera i

Ännu inga bud

Intressent­er har hört av sig, dock har ingen lagt något bud.

– Vi la ut det i april men än så länge är det inte sålt, säger han.

Enligt Mikael Andersson kan en anledning vara att kommunen nu gör om detaljplan­en för området Ensta.

Nuvarande detaljplan är framtagen 1933 och enligt kommunen så måste den moderniser­as för att det ska bli tydligare för husägare och grannar vad som får och inte får byggas. Han menar att en ny detaljplan skulle skapa en möjlighet att stycka upp ”ödehusets” tomt i två.

– Detaljplan­en är överklagad till Mark- och miljödomst­olen. Beslut beräknas komma under hösten, säger Mikael Andersson.

Anmäldes av kommunen

När TäbyDirekt skrev om ödehuset 2015 hade ett antal Täbybor har klagat hos kommunen, då de ansåg att huset och tomten inte såg bra ut.

I november förra året kom en anmälan angående huset in till kommunen, vilket ägaren då blev informerad om och städade upp på tomten.

– I maj 2019 åkte vi ut på besiktning och konstatera­de att fastighete­n var i vårdat skick. Efter att vi hade varit där skrevs ärendet av, säger Senad Glamocak, bygglovsch­ef på Täby kommun.

Är det vanligt att ni får in anmälninga­r som dessa?

– Vi har inte statistik på hur många ärenden av den typen vi har fått in, men vi har nog 80 till 100 tillsynsär­enden per år och då handlar det oftast om att någon byggt något utan tillstånd. Kanske 10 procent handlar om ovårdad tomt, säger han.

 ?? FOTO: SVENSKA MÄKLARHUSE­T I TÄBY ?? TILL SALU. Här ligger det lilla huset som stuckit ut i Ensta de senaste åren.
FOTO: SVENSKA MÄKLARHUSE­T I TÄBY TILL SALU. Här ligger det lilla huset som stuckit ut i Ensta de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden