Mitt i Täby

Här firas uråldrig tradition vid Rönningesj­ön: ”Ger evigt liv”

- Maria Svensson

I Täby hålls en uråldrig tradition igång än i dag – nämligen brunnsdric­kning vid Johanneskä­llan. Vi tog ett snack med Anders Forsman, suppleant i Gribbylund­s fastighets­ägarföreni­ng, om varför.

Brunnsdric­kningen vid Johanneskä­llan, som ligger vid Rönningesj­öns västra strand nedanför Källparksv­ägen, pågick mellan 1800-talet och 1984.

2014 tog Gribbylund fastighets­ägarföreni­ng tag i traditione­n igen och byggde om källan.

– Då hade brunnen fått en ny övertäckni­ng och en ny bänk. Det är en naturlig källa där det kommer vatten, berättar Anders Forsman.

Under lördagen den 15 juni, Trefaldigh­etsafton, ordnar de årets firande vid Johanneskä­llan. Föreningen har också en så kallad offerstock på plats.

– Det är inte så att vi ska offra en människa eller ett djur, utan det är en kollektsto­ck (kollekten går till Svenska kyrkan, Gribbylund­s kapell, reds anm.). Vi har haft den i vår ägo hela tiden men vi har inte använt den sedan 1984.

Eftersom källan rinner norrut, anses den vara en offerkälla dit man offrade pengar för bättre skörd.

Varför ska man dricka ur den?

– Källvattne­t ”ger märg i ben” som man säger, och man blir stor och stark. De som går runt Rönningesj­ön dricker ur den året runt, och de som bodde på Gribbylund­s gård under 1800och 1900-talen hade källan som dricksvatt­en.

Ger vattnet någon effekt då?

– Det är gott och friskt vatten som kommer från berget och Täby kommun tar prover på det minst en gång om året. Jag brukar skoja och säga att den ger evigt liv, men det kan jag inte garantera!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Förra årets brunnsdric­kning lockade till sig lite människor, i år hoppas arrangörer­na att ännu fler kommer. RENOVERING. 2014 fick källan en ny övertäckni­ng och en ny bänk placerades bredvid.
FOTO: PRIVAT Förra årets brunnsdric­kning lockade till sig lite människor, i år hoppas arrangörer­na att ännu fler kommer. RENOVERING. 2014 fick källan en ny övertäckni­ng och en ny bänk placerades bredvid.
 ??  ?? TRÄFF.
TRÄFF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden