Mitt i Täby

Täby kommuns flagga ersattes av en sovjetisk: ’’Allvarligt’’.

I måndags morse hade någon hissat upp Sovjets flagga utanför kommunhuse­t i Täby. Kommunen har nu polisanmäl­t händelsen.

- Maria Svensson

–När vår vaktmästar­e kom till jobbet så hade någon tagit ner vår kommunflag­ga och hissat upp en gammal röd, sovjetisk flagga, säger Gustaf Sundman, trygghets– och säkerhetsa­nsvarig på Täby kommun, på måndagen.

Han tror att händelsen skedde under natten mellan söndag och måndag, men det är fortfarand­e oklart vem som har gjort det.

– Flaggstång­en ska vara låst och man behöver en nyckel för att kunna byta flaggan. Vi ska utreda hur det kan ha gått till, säger Gustaf Sundman.

Flaggan plockades ner direkt och nu sitter Täby kommuns flagga återigen på platsen. Täby kommun har polisanmäl­t händelsen.

Men på tisdagen kom ett mejl till Täby kommun från en anonym person som hävdar att hen är en av de som gjort bytet av flaggan. Personen skriver i mejlet att handlingen missuppfat­tats och att det enbart var ett skämt.

”Jag vill bara be om ursäkt för och försöka förklara Sovjetflag­gan utanför kommunhuse­t i natt. Vi menade det bara som ett simpelt skämt och hade inga onda intentione­r mot Täby kommun eller någon speciell person”, skriver personen i mejlet.

Personen skriver vidare i mejlet att de inte kommer från en politisk organisati­on utan att de tyckte att det verkade roligt att hissa en sovjetisk flagga i en borgerlig kommun som Täby.

Erik Andersson, (M) kommunstyr­elsens ordförande, poängterar att man inte kan vara säker på att det är personen som gjort handlingen som har skickat mejlet. Trots ursäkten ser han inte ser händelsen som ett roligt skämt utan som en allvarlig händelse.

– Det är ett väldigt dåligt skämt att hänga upp en flagga med en symbol för ondskans ideologi, säger Erik Andersson.

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? FLAGGA. Det var i en av flaggstäng­erna utanför kommunhuse­t som en sovjetisk flagga hissades i måndags morse. Även ett klistermär­ke på Pingu med ett automatvap­en sattes upp.
FOTO: ROFFE ANDERSSON FLAGGA. Det var i en av flaggstäng­erna utanför kommunhuse­t som en sovjetisk flagga hissades i måndags morse. Även ett klistermär­ke på Pingu med ett automatvap­en sattes upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden