Mitt i Täby

Allt fler ungdomar tränar på fritiden

- Maria Svensson

Antalet ungdomar som tränar i Täby ökar. Det visar en ny studie, gjord av forsknings­gruppen Ung livsstil.

Allt fler ungdomar rör på sig idag jämför med fem år sedan i Täby. Det har Stockholms­baserade forsknings­gruppen Ung livsstil kommit fram till i en ny studie.

– Det är fantastisk­t. En stor anledning till ökningen, tror jag, är att det finns en kultur hos föräldrar i Täby att man ska idrotta och att det är nyttigt att röra på sig, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande kultur- och fritidsnäm­nden.

Undersökni­ngen är gjord genom enkätsvar och i Sverige är det 20 kommuner som deltar. Av dem är Täby den kommun där ökningen är som störst. Studien visar också att tjejer i högstadiet är den grupp där antalet fysiskt aktiva ökat mest.

– Det är så bra att se. Vi arbetar mycket för att idrotten ska vara inkluderan­de och att alla ska träna, bland annat genom öppen fredag i Täby racketcent­er dit man kan komma och testa olika idrotter, vilket jag tror gett resultat, säger Birgitta Kaasik.

Hon lyfter också att Täby är ett starkt socioekono­miskt område, med en stor mängd lagidrotte­r och möjlighete­r till spontanidr­ott, som bidragande orsaker.

En annan faktor tror Birgitta Kaasik är kommunens kvalitetsp­eng, vilket är ett bidrag som går till föreningar för att hålla kvar ungdomar längre upp i åldrarna.

– Men sen är en viktig del närheten, det ska vara enkelt att ta sig till våra anläggning­ar, säger hon.

Nu ska resultaten utredas av kommunen för att exakt se vad som ligger bakom den positiva trenden.

 ??  ?? Positivt. En ny undersökni­ng visar att allt fler unga tränar i Täby.
Positivt. En ny undersökni­ng visar att allt fler unga tränar i Täby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden