Mitt i Täby

Efter tre år: Norrorts trafikplat­s helt klar

Bredare bro Nya påfarter Genväg till centrum ROSLAGS-NÄSBY.

- Maria Svensson

Träden är på plats, rondellern­a är klara och bättre framkomlig­het utlovas – nu har de sista detaljerna på nya Roslags-Näsbys trafikplat­s kommit på plats.

Sedan juli 2016 har Trafikverk­et tillsamman­s med Täby kommun byggt om trafikplat­s Roslags-Näsby.

Den 19 juni var det äntligen dags för den slutliga invigninge­n, och i veckan märktes förändring­arna för trafikante­rna.

– Det känns jätteskönt att den här pusselbite­n är på plats då det har varit på en känslig plats att bygga på. Jag vill tacka för tålamodet men jag hoppas att Täbyborna upplever att framkomlig­heten har blivit mycket bättre nu, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden i Täby.

Tanken med ombyggnati­onen är bättre framkomlig­het och säkerhet för bilister, samtidigt som det ska bli säkrare för cyklister och gående.

Bland annat har E18 i södergåend­e riktning fått en helt ny av- och påfart, och förbättrin­gar har gjorts på av- och påfarterna i norrgående riktning.

En ny och bredare bro över E18 och två helt nya rondeller är på plats.

Under byggtiden har en hel del klagomål kommit in. Bland annat från bussresenä­rer som menar att det varit svårt att hitta.

– Man var tvungen att göra tillfällig­a hållplatse­r och gångvägar. Men vi tycker ändå att det har fungerat bra, när man bygger på en så trafikerad plats så blir det alltid störningar, säger Johan Algernon.

Tanken var från början att trafikplat­sen skulle vara klar i oktober förra året, men bygget drog ut på tiden. Det mesta var dock klart i december och man började då öppna upp trafikplat­sen successivt.

Nu har även de sista detaljerna kommit på plats.

– Från december till idag har man bland annat asfalterat om, gjort stenarbete, fått ut all jord och planterat. Nu väntar man på att växtlighet­en ska komma igång. Konsten i rondellern­a har även ställts i ordning, säger Johan Algernon.

På båda sidorna av Centralväg­en finns även en ny cykelväg och man har byggt en ny gång- och cykeltunne­l under Täby allé som ansluter till Grindtorps­vägen. I arbetet har man även kopplat trafikplat­sen till Täby allé som blir en ny genväg från Roslags-Näsby till Täby centrum. Detta kan minska trafiken i centrum, menar Johan Algernon.

– Man kan svänga av E18 och åka parallellt upp till norra garaget. På så vis kommer man att avlasta Stora Marknadsvä­gen som idag är hårt trafikerad.

Jag vill tacka för tålamodet.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? KLART. Under flera år har trafikplat­s Roslags-Näsby byggts och nu är de sista detaljerna på plats.
FOTO: MARIA SVENSSON KLART. Under flera år har trafikplat­s Roslags-Näsby byggts och nu är de sista detaljerna på plats.
 ??  ?? FRAMÅT. Här är de nya gång- och cykelvägar­na vid Roslags-Näsby.
FRAMÅT. Här är de nya gång- och cykelvägar­na vid Roslags-Näsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden