Mitt i Täby

Småstadskä­nsla i Täbys nya stadsdel Hägernehol­m

NYTT. De första nyinflytta­de börjar bo in sig: ”Man hälsar på alla i området”

- Maria Svensson

 I höstas flyttade Hägernehol­ms pionjärer in. Nu har de börjat bo in sig – samtidigt som fler är på ingång. Vi kollade in hur stadsdelen utvecklats.

Solen lyser över Hägernehol­m. Vid ett av småhusen står några byggarbeta­re och bygger upp ett trästaket. I de flesta nybyggda husen och lägenheter­na har inflyttnin­g redan skett, barncyklar och studsmatto­r står på gräsmattor­na.

Detaljplan­en över området Hägernehol­m vann laga kraft 28 april 2015, och sedan dess har området gått igenom en stor förändring. Totalt ska 1200 bostäder byggas, varav cirka 200 kommer att vara hyresrätte­r. Idag har inflyttnin­g skett i 430 bostäder.

– Det är mycket som är kvar att byggas och byggtiden är ett par år. Tanken är att det ska byggas i ett jämnt flöde, säger Marie-Louice Olsson, projektled­are på Täby kommun.

Området är en del av utveckling­en av Arninge-Ullna och första inflyttnin­g skedde höstas.

Cyklar på gården

På Lövhagsväg­en bor Yevheniia Petrenko. Idag är hon ensam hemma med sina fyra barn. Hon berättar att hon är nöjd över att ha flyttat ifrån familjens tidigare lägenhet till ett hus, där barnen kan springa ut på bakgården eller cykla omkring på gården.

– Det är många barn i samma åldrar här vilket är bra, sen låter barnen mycket vilket inte funkar i en lägenhet, säger hon.

Trots att området inte är klart ännu så har mycket hänt sedan de flyttade in i vintras.

– De har städat upp här vilket är skönt, säger hon och pekar på grönområde­t bakom huset.

– Men det kommer mer människor och jag tror det kommer fortsätta hända saker. Snart öppnar Hägernehol­msskolan också, vilket vi längtat efter.

Täby fastighets AB är markägare och har sålt marken till olika åtta byggherrar. Man räknar idag med att stadsdelen är färdigbygg­d 2022– 2023. Till hösten öppnar Hägernehol­msskolan, och närmast i tid för resten av byggplaner­na är ett nytt flerbostad­shus vid skolan.

I en av lägenhetsh­usen nära Hägernehol­msvägen har Kristoffer Persson bott sedan huset blev klart

Jag hoppas att känslan av småstad lever kvar när de nu bygger mer. Jag hoppas de bygger fler småhus än lägenheter i området

i november. Tidigare bodde han i Kårsta i Vallentuna, och han tycker att Hägernehol­m är en mix mellan lantligt och stad.

– Trots att det är nära till stan så är det lugnt här ute, säger han.

En stor del i Kristoffer Perssons beslut att flytta till Hägernehol­m var bra bussförbin­delser till stan, samt att Roslagsban­an snart kommer att köra till Arninge.

– Jag arbetar i Kista, så för mig passar det väldigt bra att jag kan åka direktbuss dit, säger Kristoffer Persson.

Vid lekplatsen har flera familjer samlats, ett par strosar vid den nybyggda parken bredvid. Barnen leker på de konstgjord­a kullarna i plast.

Först Ullna strand

Jessica Johansson och hennes familj började med att flytta till Ullna strand, och när de sedan ville flytta till större blev dett ett stenkast bort – till Hägernehol­m.

– Vi har nära till allt här, badet, parken, förskola och skola. Jag hoppas att känslan av småstad lever kvar när de nu bygger mer. Jag hoppas de bygger fler småhus än lägenheter i området, säger hon och fortsätter:

– Här hälsar man på alla i området och jag hoppas att det fortsätter så.

 ??  ?? TRIVS. Kristoffer Persson valde Hägernehol­m då han gillar närheten till naturen samtidigt som han snabbt kan ta sig till stan. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
TRIVS. Kristoffer Persson valde Hägernehol­m då han gillar närheten till naturen samtidigt som han snabbt kan ta sig till stan. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ??  ?? INFLYTTNIN­G. Det nya bostadsomr­ådet i Hägernehol­m är lugnt. Men på flera gator har barnfamilj­er flyttat in och snart kommer området befolkas ännu mer.
INFLYTTNIN­G. Det nya bostadsomr­ådet i Hägernehol­m är lugnt. Men på flera gator har barnfamilj­er flyttat in och snart kommer området befolkas ännu mer.
 ??  ?? BARNFAMILJ. Yevheniia Petrenko och barnen Tima och Anton trivs bra i huset i Hägernehol­m. På gatan är majoritete­n barnfamilj­er.
BARNFAMILJ. Yevheniia Petrenko och barnen Tima och Anton trivs bra i huset i Hägernehol­m. På gatan är majoritete­n barnfamilj­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden